Sanat Okulu Kabulü Almak İçin Gerekenler

design-house-sanat-okulu-kabulu-almak-icin-gerekenler

Uluslararası alanda sanat eğitimi almak isteyen öğrencilerin tercihleri arasında; Amerika, İngiltere ve Kanada başta gelmektedir. Bu ülkelerdeki üniversitelerin güzel sanatlar fakültelerinde öğrenim görmek isteyen yabancı uyruklu öğrencilerin başvuru sürecinde dikkat etmesi gereken noktalar bulunmaktadır. Sanat okulu için gerek yurt dışında gerekse ülkemizde pek çok alternatif yer almaktadır. Ülkemizde Güzel Sanatlar Fakültesi’ne müracaat edebilmek için sadece yazılı sınavlara girmek ve başarı elde etmek yeterli olmamaktadır.

Ülkemizde olduğu gibi dünyadaki diğer üniversitelerde de performans değerlendirme sınavları yapılmaktadır. Fakat ülkemizden farklı olarak yurt dışında sanat eğitimi almak için belli bir sınav sistemi bulunmamaktadır. Bunun yanında yurt dışında sanat fakültelerine başvurular iki aşama şeklinde gerçekleşmektedir. İlk aşamada, öğrencilerin lisede aldıkları derslerin not ortalamaları ve dil sınavlarından aldıkları skorlar hesaplanarak değerlendirmeye tabi tutulmaktadır.

Lise not ortalamalarının hesaplanmasının ardından ikinci aşamaya geçilmektedir. Bu aşamada öğrencilerin oluşturmuş oldukları portfolyo önemli bir yere sahiptir. Sanat okulu için yurt dışında başvuru yapacak olan öğrenciler için özgeçmişlerini ve ilgi alanlarını sergileyen portfolyo oldukça önemlidir. Kabul aşamasında portfolyo sunulması sürecin olumlu ilerlemesi açısından büyük bir öneme sahiptir. Bu sayede fikirlerinizi ve üretkenliğinizi başvuruda bulunduğunuz okula kabul ettirerek değerlendirmeye tabi tutulmaktasınız.

Sanat Okulu İçin Güzel Sanatlar Fakültesi’ne Girmek Zor Mudur?

Dünyada sanat eğitimi için kurulmuş olan pek çok Güzel Sanatlar Fakültesi bulunmaktadır. Dünyada sanat eğitimi için öğrenci seçimi yapılırken lisede alınan derslerin başarı ortalaması ve artistik çalışmalarının varlığı sayesinde rakiplere fazlasıyla fark atılmaktadır. Güzel sanatlar eğitimi almak isteyen öğrencilerin yeteneklerini ve teknik bilgilerini okula sunmaları gerekmektedir. Adaylar, ifade etmek istedikleri temaları, yetenekleri ve becerileri kendi teknik bilgileriyle harmanlayarak okula sunmaları gerekmektedir.

Teknik bilgilerini sergileyecekleri en önemli alan kaliteli bir şekilde oluşturulmuş portfolyo çalışmalarıdır. Ortalama 10-15 dosyadan oluşan portfolyolar sayesinde öğrenciler yurt dışında istedikleri sanat okulu fakültesine başvuruda bulunma imkanına sahip olmaktadır. Tüm bu zorlu aşamaların sonunda öğrencileri bekleyen belli bir kontenjan sınırlaması bulunmaktadır. Burada önemli olan etkin ve kaliteli bir özgeçmiş oluşturarak rakiplerin önüne geçerek fark oluşturmaktır.

Yurt dışında görsel sanatlar eğitimi almak isteyen yabancı uyruklu öğrenciler tarafında hazırlanan çalışmalar 1 yıl içerisinde başvurulan her okulda geçerlilik arz etmektedir. Yeterli portfolyo çalışması ve gerekli donanıma sahip olmayan öğrenciler için bazı üniversitelerin sunmuş oldukları ‘Foundation Programı’ bulunmaktadır. Bu programa dahil edilen öğrenciler yaklaşık 1 yıl boyunca portfolyo hazırlama eğitimi alarak çalışmalarının kaliteli bir şekilde oluşturulmasına önemli katkı sağlanmaktadır.

Başvuru Tarihleri

Dünya üzerinde yer alan üniversitelerin çoğunda Güzel Sanatlar Fakültesi yer almaktadır. Sanat okulu için yurt dışında eğitim almak isteyen öğrenciler için girilmesi gereken sınavlar bulunmaktadır. Fakat her Güzel Sanatlar Fakültesi’nin üniversiteye başvuru süreci farklılık göstermektedir. Amerika’da yer alan görsel sanatlar başvurusu Eylül ayında başlayıp Kasım ayında son bulmaktadır. Kanada’da yer alan üniversiteler içinse başvurular Şubat ayının başında başlamaktadır. Başvuracak öğrenciler üniversitelerin internet sitelerinden süreci takip ederek sınav tarihlerinin ne zaman yapılacağı konusunda güncel bilgilere ulaşabilecektir.

Yurt dışı sanat okulu kabulü sürecinde desteğe ihtiyaç duyarsanız Design House İstanbul ile iletişime geçebilirsiniz. Yurt dışında eğitim almak için gerekli sınavlar hakkında detaylı bilgi almak üzere aba Yurt Dışı Eğitim ile görüşebilirsiniz. 

Related Posts