Yurt Dışında Güzel Sanatlar Eğitimi

design-house-yurt-disinda-guzel-sanatlar-egitimi

Yurt dışında güzel sanatlar eğitimi almak isteyen yabancı uyruklu öğrencilerin tercihleri arasında ilk sıraları Amerika, İngiltere ve Kanada fakülteleri oluşturmaktadır. Popüler olan bu ülkelerdeki üniversitelerde eğitim almak isteyen öğrencilerin fakülteye girmeleri için her okulun kendine özgü sınavları bulunmaktadır. Ülkemizde ise bu fakültelere yerleşmek için sadece yazılı sınavlarda başarılı olmak yeterli değildir. Ülkemizdeki her üniversite kendi belirlediği kıstaslarda ve tarihlerde performans sınavına tabi tutulmaktadır. Öğrenci seçmeleri genel yetenek sınavlarına ve performans sınavlarına bağlı olarak gerçekleştirilmektedir.

Ülkemizde olduğu gibi diğer ülkelerde de yer alan Güzel Sanatlar Fakülteleri’nde belli başlı performans değerlendirmeleri yapılmaktadır. Fakat yurt dışında güzel sanatlar okumak için belli bir sınav sistemi mevcut değildir. Yurt dışında güzel sanatlar eğitimi için girişte başvurular iki kademeli şekilde yürütülmektedir. Kademelerin ilkini öğrencilerin lisede aldıkları değerlendirmeler oluşturmaktadır. Bu aşamada lise diploması, not ortalamaları, lisede aldıkları tüm dersler ve yabancı dil derslerinde aldıkları notların incelenmesi ile gerçekleştirilmektedir.

İkinci aşama ise bu süreçte en önemli olan evredir. Bu aşamada öğrencilerin bu zamana kadar oluşturdukları portfolyoları büyük bir öneme sahiptir. Portfolyo hazırlığı uzun bir süreye tekabül etse de öğrencilerin değerlendirilmesi için önemli bir aşama olarak değerlendirilmektedir. Özellikle öğrencilerin çizim konusunda kendilerini ispatlayacakları bir portfolyo oluşturmaları fakültelere girişte öğrencileri önemli bir dereceye taşıyacaktır.

Güzel Sanatlar Eğitimi Öğrencilere Neler Sunmaktadır?

Dünyada sanat eğitimi almak isteyen öğrencilerin sayısı her geçen gün artış göstermektedir. Uluslararası bir alanda sanat öğrencisi olmak her açıdan avantajlı bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır. Yurt dışındaki önemli fakültelerde eğitim alma fırsatı bulan öğrenciler, hem ünlü sanat eserlerine istedikleri zaman ulaşabilecek hem de kaliteli sanat hocalarıyla yüz yüze eğitim görme imkanına sahip olacaktır. Bu sayede öğrenciler eğitimlerine ve kişisel gelişimlerine gereken yatırımı da yapmış olacaktır.

Üniversite seçimi yapılırken sanat eserlerine olan yakınlığı da göz önünde bulundurulmalıdır. Çünkü bu sayede öğrenciler birçok ustanın eserine bizzat şahit olma fırsatına ulaşacaktır. Yurt dışında güzel sanatlar eğitimi almak sadece eğitim açısından düşünülmemelidir. Öğrenimini yurt dışında devam ettiren öğrenciler için farklı bir ortamda bulunmak teknik ve pratiklik açısında da birçok fırsatı beraberinde getirmektedir. Farklı kültürlerin etkileşiminde kalarak sanatın insanlar üzerindeki etkisini yakından takip etme imkanınızda diğer bir ayrıcalıktır.

Sanat, tiyatro ya da müzikten herhangi birini okuyor olmak sosyal ve kültürel anlamda kişisel gelişiminizi de üst kademelere taşımaktadır. Sanat eserleri üzerindeki etkilerin incelenebilir olması da toplumun ve kültürün daha iyi tanınmasına neden olmaktadır. Buna bağlı olarak sanat fakülteleri her ülkede aynı etkiyi doğuracak gibi bir durum söz konusu değildir. Sanat okulu tercih edilirken sanata ve sanatçıya önem verilen ülkeler ya da şehirler tercih edilmelidir. Bunların başlıca olanları; Londra, New York, Toronto, Los Angeles, Vancouver ve Melbourne’dir.

Yurtdışı Portfolyo Hazırlık Aşamaları ve Sanat Okumak

Güzel sanatlar eğitimi almaya karar veren öğrencilerin önünde iki seçenek bulunmaktadır. Ya kendi ülkelerinde okumak ya da yurt dışında bu eğitimi almaktır. Yurt dışında okumak isteyenler başta olmak üzere sanat okuluna başvuruda bulunacak her bir öğrenci öncelikle lise eğitimine önem vermelidir. Lise yıllarında sürekli üretime devam edilmelidir. Yurt dışındaki sanat okullarında sınav sistemi bulunmadığından Türkiye’de herhangi bir sınava girmek zorunlu değildir. Önemli olan lise not ortalamasının ve alınan derslerle beraber yabancı dil seviyesinin ölçüldüğü sınavlar geçerlilik arz etmektedir.

Portfolyo hazırlanırken uyulması ve yapılması gereken bazı noktalar bulunmaktadır. Portfolyo oluşturulurken eğitim aldığınız süre boyunca ilgilendiğiniz alana yönelik birikimlerinizin olması gerekmektedir. Bu birikimler kendi fikirlerinizden ve çizimlerinizden oluşturulmalıdır. Çünkü yurt dışında hangi üniversiteye giderseniz gidin muhakkak sizden bir portfolyo sunmanızı isteyecektir. Bunu istemedeki amaç; bünyesine alacakları öğrencilerin yaratıcılığını, yeteneklerini, dünya görüşünü ve ilgi alanlarının ne olduğunu ölçmek olacaktır.

Güzel sanatlar eğitimi hakkında kapsamlı bilgi almak için Design House İstanbul ile iletişime geçebilirsiniz. Güncel konularda hazırlanan videolar için Doç. Dr. Gamze Sart YouTube kanalına abone olabilirsiniz. Yurt dışında eğitim için gerekli sınavlara hazırlık yapmak üzere aba Academy’den destek alabilirsiniz. Yurt dışındaki sınavlar hakkında bilgi edinmek için aba Yurt Dışı Eğitim blog sayfasına göz atabilirsiniz.

Related Posts