Sanat Tarihi Eğitimi ve Çağdaş Yaklaşımlar

sanat-tarihi-egitimi-ve-cagdas-yaklasimlar

Sanat tarihi eğitimi bireyin kendi kültürü hakkında önemli bilgiler edindiği, bununla birlikte dünya kültürü hakkında da fikir sahibi olduğu bir eğitim alanıdır. Sanatın geçmişine dair verilen eğitimlerde bir sanat eserinin ait olduğu dönemin özellikleri önem kazanmaktadır. Belirli bir kültüre ait olan eserin kültürel özellikleri tarihsel perspektif içerisinde açıklanmaktadır. Sanat eğitimi veren öğretmenler, işlediği sanat yapıtının toplumdaki önemine vurgu yapmalıdır. Bu sayede öğrenciler, eserin toplum için ne denli önemli olduğunu daha iyi kavrayabilirler.

Sanat Tarihi Eğitimi Yöntemsel Olarak Nasıl Olmalı?

Bir sanat tarihi öğretmeni, ders içerisinde uyguladığı eğitim metotlarıyla alana olan ilgiyi artırmalıdır. Alan bir disiplin ve sanatı tarihsel bağlamda idrak etme süreçleri olarak öğretilmelidir. Öğrenciler sanki birer sanat tarihçisiymiş düşüncesiyle hareket ederek, sanat eserini merak etmelidir. Sanat tarihi eğitimi boyunca incelenen eserlerle ilgili öğrencileri soru sormaya hevesli olmalılar.

Ayrıca sanat eseri hakkında daha detaylı bilgi elde etme yöntemlerini de öğrencileri öğrenmelidir. Bu sayede etkili ve verimli bir sanat tarihi eğitimi alınabilir. Geçmiş dönemlere bakıldığında, 1940’lı yıllarda Avrupa’da Rönesans’a ait sanat eserleri ilgi görmekteydi. Rönesans dışında da sanat tarihi açısından başka çalışmalara rastlamak pek mümkün değildi.

Türkiye’de Sanat Tarihi Çalışmaları Ne Zaman Önemli Oldu?

Türkiye’de Cumhuriyet’in ilanına kadar sanat tarihi alanında önemli sayılabilecek bir eğitim verilmemiştir. Yani o zamana kadar verilen sanat tarihi dersleri, çağın gerisinde kalmış bir durumdadır. 1925 yılı baz alındığında, sanat tarihi çalışmalarının daha nitelikli hale geldiğini görmekteyiz. 1952 yılına gelene kadar da sanat eğitimine yönelik dersler liselerde verilmemiştir.

Görsel sanatlara yönelik olarak verilen eğitimlerde uygulamalı çalışmalarla birlikte teorik çalışmalar da yer almaktadır. Çağdaş eğitim yöntemleri teori ile uygulamalı eğitimlerin bir arada yürütülmesini gerekli kılmaktadır. Eğitimciler de sanat tarihi derslerinin önemini bilerek çağdaş yaklaşımlar doğrultusunda kendilerini sürekli olarak yenilemelidirler.

Sanat tarihi derslerinde öğrencileri ezberciliğe iten yaklaşımlardan uzak durulması gerekmektedir. Her döneme yönelik sanat eseri anlatılırken o döneme ilişkin toplum yapısı ve özellikleri de öğrencilere verilmelidir.

Sanat tarihi eğitimi ve çağdaş yaklaşımlar öğrencilerin sanat tarihi alanında gelişimi açısından önem kazanmaktadır. Doğru öğretim yöntemleri kullanılarak sanat tarihi derslerinden daha yüksek verim almak  mümkündür. Konu hakkında detaylı bilgi almak için Design House İstanbul ile iletişime geçebilirsiniz. Yurt dışında sanat tarihi alanında eğitimi almak için gerekli olanları öğrenmek üzere aba Yurt Dışı Eğitim ile görüşebilirsiniz.

Related Posts