Örnek Portfolyo Hazırlarken İhmal Edilmemesi Gerekenler Neler?

design-house-ornek-portfolyo-hazirlarken-ihmal-edilmemesi-gerekenler-neler

Öğrenciler için önemli olan portfolyolar, profesyonel için de bir o kadar önemli. Çünkü portfolyolar yalnızca üniversite kabul süreçlerinde aranmıyor. İş başvurularında da önemli pozisyonlara yetkinlik kıstası olarak portfolyoların dikkate alındığını söylemeliyiz. Bu nedenle örnek portfolyo hazırlama süreci ciddiye alınması gereken ve bazı hususların önemli olduğu bir süreci anlatıyor.

Portfolyoların öğrenci açısından, öğrencinin yeterliliğini ortaya koyan bir sunum olduğu düşünülebilir. Üniversite kabul süreçlerinde de mevcut kontenjan doğrultusunda en yetkin olan çalışmalar kabul hakkı kazanmakta. Bu nedenle, hazırlanan portfolyoların özgün olması gerekiyor. Portfolyo hazırlık sürecine başlamadan önce, çalışmanın amacı ortaya koyulmalı. Amaçlar doğrultusunda portfolyoların taslağı oluşturulmalı.

Örnek Portfolyo İçerisinde Nelere Yer Verilmeli?

Bir portfolyonun özgün olması gerektiğinden bahsettik. Bununla birlikte örnek portfolyo hazırlarken çalışmanın içerisine her projenin dahil edilmemesi de gerekiyor. Başvuru süreci ile ilgili olan ve yalnızca en iyi olduğu düşünülen çalışmalara portfolyoda yer verilmeli. Portfolyolarda çeşitlilik yapmanın iyi olduğu söylenebilir ancak çok abartıya kaçmak da doğru değil.

Portfolyo hazırlarken sade bir dil kullanılması gerektiği de söylenebilir. Akıcı bir dil, portfolyoyu okuyanların değerlendirme sırasında sıkılmamasını da sağlayabilir. Portfolyo içerisine çok sayıda proje eklemenin doğru olmadığını söylemiştik. Bu konuda standart bir sayı vermek gerekirse, 3 ile 7 güzel projenin çalışmada yer almasının yeterli olduğu ifade edilebilir. Ancak yine de başvuru yapılacak okul ve bölüme göre bu sayının değişebileceği de göz önünde bulundurulmalı.

Portfolyo Hazırlarken Başka Hangi Hususlar Önemli?

Çalışmayı hazırlayanı yeterli bir şekilde açıklayan bir “Hakkımda” bölümü, portfolyoların ‘olmazsa olmaz’ı olarak açıklanabilir. Ayrıca kapak ve içindekiler bölümü de, değerlendirecek olan kurulun ilgisini çekecek nitelikte olmalı.

Çalışmayı hazırlayan öğrencinin kendini tanıttığı bölümde, çözünürlüğü yüksek olan bir fotoğrafa ve yeterli düzeyde iletişim bilgisine yer verilmeli. Çalışmanın genelinde, çok uzun açıklamalar bulunmamalı. Kısa ve öz açıklamalar, portfolyonun ilgi çekici olması için yeterli.

Portfolyo çalışması tamamlandıktan sonra, çalışmayı en baştan sona kadar yeniden ele almak yararlı olabilir. Bu sayede daha önce gözden kaçan ayrıntıları düzeltmek mümkün hale gelebilir. Çalışmanın genelinde birbirinden farklı fontlar kullanmak yerine tek bir font kullanmak da önemli bir hatırlatma.

Örnek portfolyo hazırlama süreci kabul almak için oldukça önemli bir süreç. Bu nedenle dikkat çekici bir portfolyo hazırlamanız gerekiyorsa konu hakkında bir uzmandan destek almanız önerilebilir. Portfolyo hazırlık sürecinde destek almak için Design House İstanbul ile iletişime geçebilirsiniz. İlgi çekici videolara da Doç. Dr. Gamze Sart YouTube kanalından ulaşabilirsiniz.

Related Posts