Gotik Mimari Nedir? Gotik Mimari Özellikleri Nelerdir?

design-house-gotik-mimari-nedir-gotik-mimari-ozellikleri-nelerdir

21.yüzyıl Gotik mimari için bir dönüm noktası olarak biliniyor. Gotik kavramı, yalnızca mimari yapılar için geçerli olan bir kavram değil. Resim ve heykelde de kendini gösteren Gotik tarzı, Romanesk stilinin gelişmesiyle meydana gelen bir stil.

St. Denis Bazilikası, Gotik tarzın mimarlıktaki yansıması olarak 1122’de inşa edilmiş bir yapı. Detaylı süslemeler ve sivri yapıdaki kemerler, stilin kendine özgü yapısı olarak dikkat çekiyor. Gotik yapıların, toplumsal bir yönü de bulunuyor.

O dönemde Haçlı Seferlerinin olumsuz olarak sonuçlanması, din adamlarının etkisini bir nebze olsun azaltıyor. Bu durumdan rahatsız olan din adamları da Gotik tarzı yapıları kullanarak, kaybettiği otoritesini halk üzerinde yeniden sağlamaya çalışıyor.

Gotik Mimari Daha Çok Hangi Yapılarda Görülüyor?

Gotik tarzın Avrupa’da farklı yapılarda kullanıldığına tanık oluyoruz. Bununla birlikte en çok, katedral ve kilise inşasında Gotik mimari stilinden sıklıkla yararlanılmış. Mimari yapıların, toplumun mevcut durumu yansıtma özelliğinin olduğu da bilinen bir gerçek. O dönemde, Hristiyanlığın yayılması için inşa edilen Gotik yapılar, aslında kilisenin ve din adamlarının da gücünü ortaya sermek için tercih ediliyor.

Tanrının ne kadar büyük olduğunu ve yüceliğini anlatan Gotik yapılar, Gotik kiliselerin sahip olduğu yapının dinsel yönüne vurgu yapıyor. Yapının halk tarafından beğenilmesi ve ilgi görmesi sonucunda, Gotik stili, kiliselerden başka yapılarda da kullanılıyor. Gotik tarzı; kale, saray ve köprü tarzı yapıların da tasarımında başvurulan bir mimari stil haline geliyor.

Gotik Yapı Hangi Özelliklere Sahip?

Gotik yapının standart yapılan bazı özellikleri mevcut. Bu özellikler sayesinde, geçmişten günümüze bir şekilde ulaşan yapıların Gotik tarza sahip olduğunu anlayabiliyoruz.

Gotik tarzın sahip olduğu özellikler genel olarak şöyle sıralanabilir:

  • Gotik yapılar, uzunlamasına bir inşa şekline sahip,
  • Yapılarda zengin bir süsleme tarzı benimseniyor,
  • Binaların uzunlamasına yapılması, bina yükünün eşit bir şekilde dağılmasını gerektirdiğinden yapılarda sivri kemerler kullanılıyor,
  • Pencereler geri planda kaldığından, doğal ışığın içeri girmesini sağlayan açıklıklara yer veriliyor,
  • Yapının duvarlarında süslemeler ve heykeller kullanılıyor.

Gotik mimari yurt dışında mimarlık eğitimi almak isteyen öğrencilerin merak ettikleri konuların başında yer alıyor. Konu hakkında detaylı bilgi almak için Design House İstanbul ile iletişime geçebilirsiniz. Yurt dışında eğitim için gerekli olan sınavlara hazırlık sürecinde aba Yurt Dışı Eğitim’den yardım alabilirsiniz.

 

Related Posts