Animasyon Eğitimi Alabileceğiniz Yurt Dışı Okulları Hangileri?

design-house-animasyon-egitimi-alabileceginiz-yurt-disi-okullari-hangileri

Gençler için yurt dışında animasyon eğitimi almak için pek çok üniversite bulunmaktadır. Animasyon diğer adıyla ‘canlandırma’, birden fazla resmin peş peşe hızlı bir şekilde gösterilmesine imkan tanıyan hareketli görüntüler olarak ifade edilmektedir. Teknolojinin bu denli revaçta olmadığı dönemlerde yapılan ilk animasyonlar birkaç kağıda gerekli olan resimlerin çizilerek, kağıtların hızlı bir şekilde geçirilmesiyle yapılmaktaydı. Yine önceleri animasyonların, kağıda çizilen şekillerin çemberin içine konulup döndürülmesiyle de yapıldığı bilinmektedir.

Günümüzde hızla gelişen teknoloji sayesinde animasyon figürleri kağıtlardan sanal ortama taşınmaktadır. İlk başlarda 2D tekniği ile gerçekleştirilen canlandırmalar saniyede 12 kare çizilmesiyle gerçekleştirilmektedir. Animasyon eğitimi sayesinde canlandırma filmlerinin çekim sürecinde klasik olarak gerçekleştirilen film yapım süreçlerine ek olarak karakter tasarımları da yapılmaktadır. Yine bu filmler yapılırken pilot ses kayıtları, storyboard ve son olarak da layout yapılmaktadır. Eğer ki profesyonel bir film ortaya çıkarılmak isteniyorsa, tüm bu aşamalar tamamlandıktan sonra Animasyon çizimleri kolay hale getirilerek sonuca ulaşılmaktadır.

Animasyon film çekiminin gerçekleşmesi teknolojinin gelişmesiyle yakından ilgilidir. Her geçen gün gelişen teknolojiler sayesinde bilgisayarlarda daha az bir zamanda daha etkili içerikler oluşturulmaktadır. Animasyon filmleri önceki dönemlerde figürlerin kağıt üzerine aktarılmasıyla gerçekleştiriliyordu. Ancak günümüzde bu figürler bilgisayar ortamına aktarılarak hem zamandan kazanç sağlamakta hem de daha kaliteli sonuçlar ortaya çıkarmaktadır. Teknolojiyle beraber animasyon filmleri, 2D, 3D, stop-motion, cut-out gibi tekniklerle seri halde çekilme imkanına sahip olmaktadır.

3D Animasyon Eğitimi

3D animasyon, bilgisayar teknolojisinden faydalanarak özel yazılımlar sayesinde 3 boyutlu şekillerin kullanılmasıyla elde edilen hareketli görüntüler olarak ifade edilmektedir. Bu çizimleri yapan kişilere ise genel anlamıyla animatör denilmektedir. Süreç ilk olarak 3 boyutlu vektörlerin çizimi ile başlar ve bu vektörel çizgile kullanılarak 3 boyutlu modeller oluşturulur. Yapılan bu işleme modelleme adı verilmektedir. Daha sonra ortaya çıkarılan modellemelere renkler kazandırılarak dokulandırma işlemi gerçekleştirilir.

Animasyon eğitimi ile yapılan 3D için bir sonraki aşama nesnelerin hareketlendirilmesidir. Özellikle canlılar için gerçekleştirilecek olan bu aşamada gerekli olan sanal bir iskelet sisteminin oluşturulmasıdır. Bu yapılar sayesinde önceden oluşturulan vektörler istenilen şekilde yeniden konumlandırılmaktadır. Böylelikle 3 boyutlu nesnelere sanal ortamda hareketler kazandırılmış olur. Ortaya çıkan 3 boyutlu vektörlerin gerçekle olan bağlantısını sağlamak için sanal kamera ve ışıklardan destekleme yapılır.

Yukarıda belirtilen aşamalardan sonra elde edilen vektörler bilgisayar yazılımı yardımıyla matematik algoritmaları oluşturulur. Bu algoritmalar sanal ortamda yorumlanarak 2 boyutlu piksele sahip resimler oluşturulur. Son zamanlarda gelişen teknolojinin etkisiyle de 3 boyutlu animasyonlarda doğada taklidi zor olan durumların bile yazılımlar sayesinde geliştirildiği görülmektedir. 3D animasyon, bilgisayar oyunlarında, mimari alanda görselleştirmede, medikal sunumlarda ve sinema filmlerinde sıklıkla kullanılmaktadır. Özellikle uzun metrajlı filmlerin yapımında tamamıyla 3D teknolojisi kullanılmaktadır.

Animasyon Eğitimi Almak İçin Yetenek Sınavlarına Nasıl Hazırlanılır?

Animasyon Dersleri için yetenek sınavlarında en çok sorulan soruların başında figürlü kompozisyonlar gelmektedir. Ancak yapılan yetenek sınavları her üniversiteye göre farklılık göstermektedir. Sınavların farklılık gösterdiği alanlar arasında süre kısıtı ve verilen kağıtların ölçüsü gelmektedir. Ancak Güzel Sanatlar Fakültesi’ne girmek isteyen öğrenciler için üniversiteler her iki sınav içinde hayal ürünü olan sorular sormaktadır. Bu noktada öğrencilerin yapması gerekenler hem canlı model çiziminde hem de hayal ürünü olan çizimlerinde iyi bir çizim tekniği ortaya koymasıdır.

Animasyon Eğitimi almak için Yetenek Sınavlarına girecek olan öğrencilerin insan anatomisini çok iyi bilmesi gerekmektedir. Ayrıca sınava hazırlanan öğrenciler için dinamik figür çizimi yeteneğine sahip olmak da oldukça önemlidir. Var olan bu yetenek sayesinde öğrenciler, figür-mekan ilişkisini şekillendirerek çizdiklerini 3 boyutlu görselleştirme becerisini de geliştirmiş olacaklardır.

Animasyon bölümüne hazırlanan öğrenciler kurgusal olan anlatımlarını gerçekleştirirken kompozisyonlarını belli bir sıra dahilinde yazmak zorundadır. Oluşturulan bu kompozisyonlar en az 3-4 farklı kadrajla çizilmelidir. Bu yeteneğini geliştirmek isteyen öğrencilerin fazlasıyla insan figürü çizerek çalışması gerekmektedir. Bu sayede öğrenciler animasyon yetenek sınavları için gerekli çizim bilgisini elde etmiş olacaktır. Sınavlara hazırlanma sürecinde alınacak profesyonel eğitimler sayesinde öğrencinin hem kişisel gelişim süreci hem de eğitim bilgisi doğru bir şekilde temellenecektir.

Animasyon Eğitimi Veren Yurt Dışı Programları

Animasyon eğitimi hazırlık programına katılacak öğrenciler üniversitelerde farklı eğitim programlarına katılmaktadır. Bu eğitim programlarına; Güzel Sanatlar Fakültesi Animasyon Bölümü’nde eğitim almak isteyenler, yurtiçi ve yurtdışı üniversitelerin Portfolyo sınavlarında başarılı olmak isteyenler, lisans ya da yüksek lisans mezunu olmak isteyenler, mesleki kariyerini bu alanda ilerletmek isteyenler ve lise öğrencisi ya da liseden mezun olmuş öğrencilerin katılma hakkı bulunmaktadır.

Alınacak program içerisinde; temel çizim teknikleri, çizgi ve ton çalışmaları, geometrik form çizimleri, nesne ve obje çizimleri, heykel çalışmaları, portre çalışmaları, model çizimleri, artistik anatomi çizimleri, hayal ürünü kompozisyonlar, renkli kalem çalışmaları, sulu boya ve kolaj çalışmaları, illütrasyon çalışmaları, karakter tasarımları, story board çizimleri, marker kalem tekniği çalışmaları, konsept tasarımı çalışmaları, özgün çalışmalar, daha önceki yıllarda çıkmış olan yetenek sınav sorularına yönelik çalışmalar, sınav denemeleri ve portfolyo çalışmaları yer almaktadır.

Yurtdışında animasyon eğitimi veren okulların başlıca olanları; Royal College of Art (London), Juilliard School (ABD), Rhode Island School of Design (ABD), Parsons School of Design at The New School (ABD), University of The Arts (London), Pratt Institute (New York), University of Music and Performing Arts Vienna (Avusturya), ESMOD International (Paris), School of The Art Institute in Chicago (Amerika), The Glasgow School of Art (İskoçya) okullarıdır.

Animasyon eğitimi hakkında detaylı bilgi almak için Design House ile iletişime geçebilirsiniz. Güncel konulardaki videolara erişmek için de Doç. Dr. Gamze Sart YouTube kanalını inceleyebilirsiniz.

Related Posts