Yurt dışında mimarlık başta olmak üzere güzel sanatlarla ilgili bir bölümde eğitim almak pek çok öğrencinin hayali… Bu hayali gerçekleştirmek için yeteneklerin ortaya koyulması gerekiyor. İşte, yeteneklerin sunulması aşamasında karşımıza portfolyolar çıkmakta. Portfolyo çalışmaları, öğrencilerin yeteneklerini ortaya çıkararak kabul sürecinde öğrencilere yardımcı oluyor.
Başvuru yapılan alana yönelik olarak hazırlanan bu koleksiyonlar, başvuru yapan adayların okul için yeterli olup olmadığını da ortaya koymakta. Bu çalışmalar, yalnızca üniversite kabullerinde öğrencilerin karşısına çıkmıyor. Eğitim dışında, kariyer süreçlerinde de bu tip çalışmalar, başvuru yapan adaylardan isteniyor. Yani güzel sanatlarla ilgili herhangi bir işe başvuru yapan adaylar da portfolyo hazırlamak durumunda kalıyor.
Portfolyolar Nasıl Hazırlanıyor?
Portfolyo kavramı “öğrenci gelişim dosyası” olarak da ifade edilmekte. Bu önemli dosyalar, öğrencilerin aşama aşama aldıkları yolu yansıtıyor. Hazırlanan bu dosyalar, öğrencilerin ne bildiklerini ortaya koyduğu kadar neler yapabileceklerini de dış dünyaya gösteriyor. Öğrenci gelişim dosyaları, bir ya da daha fazla alanda hazırlanan çalışmaların toplandığı bir çalışma olduğundan, öğrencinin yeteneğini doğru bir şekilde ortaya koyuyor. Öğrenci gelişim dosyalarının başarılı bir şekilde hazırlanması için dikkat edilmesi gereken bazı unsurlar yer almakta. Bu unsurlar özetle şöyle sıralanabilir:
- Portfolyolar için hazırlama aşamasında öğrencinin katılımı kesinlikle sağlanmalı,
- Öğrenciler tarafından hazırlanan çalışmaları seçmek için birtakım unsurlar ortaya koyulmalı,
- Öğrenciler tarafından hazırlanan çalışmalar için bazı değerlendirme ölçütleri tespit edilmeli,
- Dosya içerisinde yer alan çalışmaların, öğrencilerin becerilerini en iyi yansıtan parçalardan oluştuğundan emin olunmalı.
Hangi Hususlar Önemli Sayılıyor?
Başarılı bir öğrenci gelişim dosyası hazırlarken başvuru yapılacak alana uygun bir çalışma yapılması gerekiyor. Çalışma içerisinde yalnızca öğrencinin en iyi olduğu alanlardaki bölümlere yer verilmeli. Dosya hazırlandıktan sonra da çalışmanın en başından sonuna kadar geri dönüşler yaparak hataların düzeltilmesi sağlanmalı.
Birden fazla başvuru yapacak öğrencilerin, tek bir portfolyo hazırlayarak her yere göndermekten ziyade her okulun talebine uygun olarak hazırlaması yararlı sonuçlar sağlayabilir. Çalışmalar her ne kadar iddialı bir başlangıca sahip olsa da dosyanın genelinde abartılı bir anlatımdan kaçınmak gerektiği bilinmeli. Süslü anlatımlar, çalışmanın başarısını gölgeleyebilmekte.
Dikkat çekici portfolyolar başvurulardaki kabul şansını artıran önemli çalışmalar olarak değerlendirilebilir. Başvuru sürecinde gerekli olan portfolyoların, usulüne uygun bir şekilde hazırlanması gerekiyor. Konu hakkında destek almak için Design House İstanbul ile iletişime geçebilirsiniz. Güncel konularda hazırlanan videolara Doç. Dr. Gamze Sart YouTube kanalından ulaşabilirsiniz.