Tasarım Odaklı Düşünme Neden Önemlidir?

design-house-tasarim-odakli-dusunme-neden-onemlidir

Desing Thinking nedir sorusu son zamanlarda revaçta olan sorular arasında yer almaktadır. Bu yaklaşım, insanı odak noktası olarak alarak ürüne ya da faydaya ulaşmayı amaçlar. Ayrıca insanı odağa alan bu yaklaşımın devamında, kişiye en iyi cevabı vermek için süreç sürdürülür. Tasarım odaklı düşünme ifadesi esasında insanı temel alan tasarım süreçleri olarak tanımlanabilir. Tüm bu açıklamalara bakılarak tasarım ifadesine nihai ürün ya da nihai tasarım denilmesi oldukça yanlış olacaktır. Çünkü tasarım hem insanı temel almakta hem de sonucunda insana en iyi cevabı vermekte gereken öneme sahiptir.

Desing Thinking; insanların ihtiyaçlarını karşılamak adına teknolojinin imkanlarından faydalanarak oluşturulan insan merkezli yaklaşımdır. Ayrıca bu yaklaşım, iş başarısını artırmak ve gereksinimlerini gidermek için tasarımcının yöntemlerinden yararlanan insana yönelik sergilenen yaklaşım türüdür. Yaklaşımın kattığı artılar arasında mevcut olan süreçlerde farklılık oluşturmak vardır. Yine bu yaklaşımla beraber iş ihtiyaçlarını karşılamak son derece mümkündür. Bu tasarımdaki yöntemler ve metotlar kullanılarak insan ihtiyaçlarının karşılanması bir diğer artı olarak adlandırılır.

Tasarım odaklı düşünme yaklaşımı içerisinde geliştirilen yöntem ve metotların herhangi birinde sorunla karşılaşan kişilerin sorunlarını gidermek için empati kurulmasını sağlamaktadır. Süreç sonunda elde edilen çözümler test edilerek en uygun ve en yararlı çözüme odaklı hale getirilir. Durum bununla da kalmayıp test sonucundaki değerlendirmelerle birlikte fikir geliştirmeye gidilerek yaklaşımın süreçlerine devam edilir.

Tasarım Odaklı Düşünme Nasıl Uygulanır?

Desing Thinking Eğitimi için verilen birçok eğitim yöntemi bulunmakta ve yöntemler sayesinde süreci benimsemek yeterli olmaktadır. Bu yaklaşım sihirli bir yaklaşım olarak algılanmamalıdır. Sıradan bir eğitimle yöntemi öğrenmek mümkün değildir ve süreci benimsemek için yeterli olarak görülmemektedir. Tasarım odaklı düşünme sürdürülebilir olmalı ve gerçek projelere uygulanma imkanına sahip olmalıdır. Bu uygulamalar başlangıç sürecinde ciddi ya da büyük ölçekli projeler üzerinden yapılmak zorunda değildir.

Bu yaklaşım farklı aşamalardan oluşmaktadır. Aşamaların farklı olmasının nedeni proje ve ihtiyaçların çeşitlerine göre değişkenlik göstermesine bağlıdır. Bir kaynakta önerilen metodun diğer bir kaynakta önerilmediğine şahit olabilirsiniz. Hatta bazı şirketler kendilerine has metot ve yöntemlerde geliştirebilirler. Kesin bir bağlılık durumu yoktur. Ancak belli başlı metotlar bulunmaktadır. Desing Thinking örnekleri;

Anlama/Empati Kurma; bu aşama çözüme ulaşmayı bekleyen durumlar karşısında empati kazanılmasını sağlamaktadır. Sorunla karşı karşıya kalan kişilerin deneyimlerini ve motivasyonlarını anlamak için empati kurulması sağlanır. Anlama/Tanımlama; empati aşamasında oluşturulan bilgilerin bir araya toplanarak analiz edilmesi şeklinde açıklanabilir. Tasarım odaklı düşünme içerisinde yer alan tanımlamada dikkat edilmesi gereken husus, sorun tanımlanırken bireyin ihtiyacına yönelik bir anlama olması gerekmektedir.

Fikir Üretme; düşünme sürecinin üçüncü aşamasıdır. Kullanıcının ihtiyaçları tespit edilerek problemlerin çözümü için fikir üretilmesini amaçlar. Bu aşamada ortaya koyulan her fikir çok önemlidir. Özellikle kullanıcılar kendi fikirlerine katı bir şekilde bağlı olmamalıdır. Prototipleme; bu aşama amaca yönelik hareket etmektedir. Ortaya koyulan sorunların geneline mümkün olan en iyi çözümü bulmak için uğraş göstermektedir. Bulunan olası çözümlerin çoğu kullanıcılar üzerinde test edilerek nihai sonuca ulaşılır.

Değerlendirme; tasarım odaklı düşünme sürecinde kaynaklarda son aşama olarak yer almaktadır. Prototipleme aşamasında yapılan testlerdeki geri dönüşün değerlendirildiği alandır. Yapılan tüm bu değerlendirmeler sonucunda gerekli iyileştirmeler yapılır. İyileştirmeler ve düzenlemeler sonucunda önerilen çözümler test edilir ya da tamamen farklı bir düşünceyle tasarıma devam edilir.

Tasarım Odaklı Düşünme Hikayeleri Ne Zaman Uygulanır?

Hem günlük hayatta hem de iş hayatında gelişim ortamında yer alıyorsanız eğer bu yaklaşımı her zaman uygulayabilirsiniz. Yine üretim ve tasarım yapılan bir alanda yer alıyorsanız Design Thinking örnekleri size yardımcı olacaktır. Tasarımla ya da bulunduğunuz iş koluyla alakalı vermeniz gereken kararlar mevcutsa seçenekleri değerlendirme imkanına sahipsiniz demektir. Çünkü tasarım odaklı düşünme sürdürülebilir olduğundan herkesin ulaşabileceği bir yaklaşım olma özelliğine sahiptir.

Bu düşünme sisteminin en belirgin özelliği bireysel projelerin dahi cüzi bütçelerle uygulanma alanı bulmasıdır. Tasarım eğitimi almak için gidilen workshoplar bulunmaktadır. Ancak bazı workshoplar yüzeysel kalmakta ve süreci zor bir durma sokmaktadır. Bu tür olumsuzluklarla karşılaşmamak için eğitim almadan önce araştırma yapılması kullanıcıların yararına olacaktır. Tasarım eğitiminde belli bir seviyeye gelindikten sonra geliştirme ve analiz başta olmak üzere pek çok alanda tasarım uygulanmasına gidilebilmektedir.

Tasarım odaklı düşünme eğitiminde bir diğer yanılgı ise, yaklaşımın yalnızca görsel kararlar için yapıldığının düşünülmesidir. Ancak sadece görsel içerik hazırlanmasında değil ürünün nihai ürüne gelmesine kadar ki her aşamada uygulanma alanı bulmasıdır. Bu yaklaşımın yukarıda sayılan her aşamasının kullanılmasında çeşitli yöntemler kullanılmaktadır. Sonuç olarak yapılan projenin uygulanma alanına göre kullanılan metotlar değişkenlik göstermektedir.

Tasarım odaklı düşünme ile ilgili detaylı bilgi edinmek için Design House İstanbul ile görüşebilirsiniz. Yurt dışı sınavlara hazırlık sürecinde aba Academy’den destek alabilirsiniz. Güncel konularda hazırlanan videolara Doç. Dr. Gamze Sart YouTube kanalından erişebilirsiniz. 

Related Posts