Sizi Öne Taşıyacak Portfolyo Dosyası Nasıl Hazırlamalısınız?

design-house-sizi-one-tasiyacak-portfolyo-dosyasi-nasil-hazirlamalisiniz

Portfolyo, alınan eğitimler boyunca ortaya çıkan en iyi çalışmaları içeren dosyalardır. Aynı zamanda sanatçının kişiliğinden izleri, profesyonelliği ve ona ilham veren parçaları bir araya getirmenin yoludur. Bu nedenle tabir yerindeyse sanatçının özgeçmişi sayılır. Portfolyo dosyası nasıl hazırlanır sorusu merak edilmektedir.

Üniversite eğitimine güzel sanatlar alanında devam etmek isteyen öğrencilerin diğer adaylar arasında fark edilmesi ve iyi bir ilk izlenim yaratmasının yolu da başarılı bir şekilde hazırlanmış portfolyo dosyasından geçiyor. Aşağıda sizi öne taşıyacak portfolyoların nasıl hazırlanması gerektiğine hep birlikte bakalım. 

1. Portfolyo Dosyası: Okul Kriterlerini İnceleyin

Portfolyonuzdaki çalışmaların sayı ve formatı her üniversite için farklıdır. Bu nedenle başvuracağınız okul ve bölümün kriterlerini önceden okuyup dosyanızı ona göre hazırlamalısınız. Üniversiteler dosyanızda genellikle 10 ile 20 adet arasında değişen A4, A3, sketchbook ve dijital kopya gibi farklı formatların birine göre hazırlanmış çalışmalar görmek isterler. 

2. Gelişim Sürecinizi Gösterin

Portfolyo dosya içerisine bitmiş çalışmalarınız yanında bitmemiş parçalardan da koymak çalışma tekniklerinizi yansıtabilmeniz için faydalı bir görsel oluşturacaktır. Ayrıca bazı çalışmalarınızın aşama aşama oluşum evrelerini de dosyanıza eklemeniz gelişim sürecinizi göstermenizi sağlayacaktır. Buna ek olarak çalışmalarınızın altına sizin için ne ifade ettiklerini de kısa cümlelerle açıklayabilirsiniz. 

3. Portfolyo Dosyası: Temiz Bir Dosya ve Uyumlu Bir Tema Oluşturun 

Çalışmalarınızın ayrıntılarının görünmesi adına portfolyo tasarım ve baskı temiz olmalı üzerinde iz ve leke gibi kusurlar bulunmamalıdır. Ayrıca dosyanın bir teması olması yani görsel olarak bir bütünlük taşıması gerekiyor. Portfolyonun ciltlenmiş olması da başvuran öğrencinin özenli ve titiz olduğunu göstereceğinden diğer adaylar arasında öne çıkmasını sağlayacaktır.

4. En İyi Çalışmalarınızı Sunun

Portfolyo hazırlama sürecinde çalışmalarınızın teknik ve görsel açıdan en iyilerini dosyanıza koymalısınız. Çok eski çalışmalar yerine daha yeni çalışmaları seçmelisiniz. Çalışmalarınızı elerken bir arkadaş veya öğretmeninizden yardım almanız iyi olacaktır. Diğer yeteneklerinizi göstermek istiyorsanız portfolyonuza farklı tekniklerle yaptığınız örnekleri de ekleyebilirsiniz. 

5. Çalışmalarınız Orijinal Olmalıdır

Dosyanıza en iyi çalışmalarınızı koymanın yanında tüm işleriniz size ait orijinal parçalar olmalıdır. Başkalarının çalışmalarının kopyaları veya direkt size ait olmayan işler etik kurallara aykırı bir durum olduğundan başvurunuzun olumsuz sonuçlanmasına neden olur. Ancak başvuracağınız okul tarafından kabul almış geçmiş yıllara ait portfolyo örnekleri varsa fikir edinmek adına onlara bakabilirsiniz. 

6. Geri Bildirimleri Değerlendirin

Çalışmalarınıza son halini vermeden önce birtakım iyileştirmeler yapmak gerekebilir. Bunun için arkadaşlarınız veya hocanızdan çalışmanız hakkında değerlendirme yapmasını isteyebilirsiniz. Alacağınız geri bildirimler ve yapıcı eleştiriler çalışmalarınızın başvuruları değerlendiren kurul önüne çıkmadan önce başka bir gözden değerlendirilmesini sağlar. Portfolyo dosyası hazırlamak için dikkat edilmesi gerekenler önemlidir.

Kaynaklar

Related Posts