Terapinin yaratıcı bir kendini ifade ediş biçimiyle buluşmasına sanat terapisi diyebiliriz. Terapist bu terapi çeşidinde danışanın ihtiyaçlarına yönelik yaratıcı süreçler oluşturur ve danışanın kendini sanat aracılığıyla ifade etmesine olanak tanır. Hem çocuklara hem de yetişkinlere uygulanabilen bu yöntem özgüven soruları, duygu durum bozuklukları, travma ve pek çok diğer psikolojik problemlerin tedavisinde etkili. Hatta ülkemizde meydana gelen Van Depremi’nin ardından sanat terapisi eğitimi almış kişiler tarafından kurulan Van Sanat Projesi adında bir oluşum da kuruldu.
Sanat terapisi (art terapi) bireye sanatsal dilde kendini özgürce ifade etme olanağı yaratır. Ortaya çıkan sanat kadar üretiliş biçimi de önemlidir. Üretim esnasında bireyin aklında geçenler, çağrışımlar, imgeler onunla ilgili yeterli bilgiyi verir ve terapistin aynı sanatsal dilden cevabıyla tedavi devam eder. Ancak sanat terapisinin yapabildikleri bu kadarla sınırlı değil.
Teşhis
Bireyler yüzleşemedikleri ve dolayısıyla da ifade edemedikleri duygularla baş etmekte zorlanırlar. Sağlıklı bir yaşam bu duyguları tanımlamayı, gerekiyorsa onarmayı gerektirir. Sanat terapisi tam da bu tanımlama evresinde devreye girer. Kişinin kelimelerle ifade edemediği duyguları renk ve şekillerle onun karşısına çıkarır ve kişinin ruh halini bu psikolojik danışmanlık yöntemiyle analiz ederek ona teşhis koyar.
Tramva Terapisi
En çok çeşit terapinin geliştirildiği alan travma. Travma tedavisinde tercih edilen bir yöntem olan görsel sanatlar terapisi yaratıcı sürecin başlı başına iyileştirici olduğu ön kabulüyle hareket ediyor. Danışanlar; kalem, pastel boya, guaj, tel ve hatta atıkları kullanarak iç sesleriyle bir eser ortaya çıkarıyor. Terapistiyle bu yöntemle iletişim kuran ve tedavisi başarılı sonuçlanan danışanlar mevcut. En yaygın yöntemlerden biri ise resim. Danışanın çizdiği resmin estetik değerinin bir önemi yoktur ancak onu çiziş şekli ve resmin içeriği danışan hakkında pek çok ipucu verir. Özellikle bastırılmış duyguları ve duygu bozukluklarını açığa çıkarmada etkili olan resim terapisi gelecek vaat eden bir alan.
Kişisel Gelişim ve Aile Danışmanlığı
Kişisel gelişim için tercih edilen sanat terapisi “hareket terapisi” olarak geçiyor Hareketler kişinin duygu ve düşüncelerini yansıtır ve ona yeni iletişim biçimleri için yaratıcılık alanı tanır. Dans terapisti danışanın hareketlerini yönlendirirken ona alıştığının dışında düşünme ve iletişim kurma yöntemlerini de öğretmiş olur. Bibliyo terapi de kişisel gelişim için kullanılabilir. Kişisel gelişimin en önemli adımlarından kendini fark etme noktasında okudukları eserin karakterleriyle özdeşlik kuran danışanlar kendilerini karakterler aracılığıyla ifade ederler. Bir bakıma, maskeleme anlamına da gelen bu yöntem danışanları kendilerini ifade etmeleri konusunda cesaretlendirir. Evlilik terapisti ya da aile terapisti olarak görev yapan kişiler de sanat terapisini kullanıyor. Aile içi üyelerin birbirleriyle sanatsal yöntemle iletişim kurmaları,birbirleriyle ilişkilerinde üzerinde çalışılması gereken noktaları iyileştiriyor.