Sanat terapisi nedir sorusu pandemi ile çokça sorulmaya başlanan bir konu olmuştur. Yeni yeni duyulmaya başlanan bir durum olsa da sanat terapisi aslında uzun yıllardır uygulanıyor. Sanat ve terapi kavramının bir araya geldiği bu kavram pandemide insanların rahatlamasına olanak sağlamıştır. Yurt dışında uzun süredir insanların rahatlaması ve sorunlarından kurtulması için kullanılıyor. İnsanlar dinlenerek, salınarak ya da dinleyerek bu terapi ile rahatlamayı başarıyor.
Sanat Terapisi Nedir?
Bu terapi yöntemi sanatsal aktiviteler ile rahatlama yöntemidir. Bu aktiviteler ise çizim, boyama, kolay ya da heykel gibi aktivitelerdir. Bu sanat terapisi örnekleri ile insanlar sıkıntılarından kurtulabiliyor. İnsanlar genel olarak duygusal ya da psikolojik durumlarını bu sanat aktiviteleri ile dışa vuruyor. Sanat terapisi ile tedavi yapan terapistler de bu sayede hastalarını daha iyi tanıdıklarını ifade ediyor. Üstelik bu yöntem hem çocuklarda hem de yetişkin bireylerde kullanılabiliyor. Bu terapi insanların bilinçaltı sorunlarını kolayca ortaya çıkarıyor.
Sanat Terapisi Nasıl Kullanılabilir?
Sanat terapisi etkinlikleri farklı yöntemler ile uygulanabilir. İlk olarak şunu bilmelisiniz ki evde uygulanan yöntemler ile terapi farklıdır. Evdeki boyamalar, desen çalışmaları ve benzer uygulamalar profesyonel terapi gibi olmaz. Terapistlerin kullandıkları sistemlerin evlerde kullanılması ve uygulanması gerekir. Bu sistemler sayesinde insanlar duygularını dışa vurabilir. Ama bu gözünüzü korkutmasın. Ev ortamında çok rahat ve kolay bir şekilde sanat terapisini uygulayabilirsiniz.
Sanat Terapisi Tarihçesi
Daha önce de söylediğimiz gibi bu terapi yöntemi çok eskilere dayanıyor. Tahminen binlerce yıl öncesinde sanat terapisine benzer çalışmalar yapılıyordu. Fakat sanat terapisi tarihçesi 1940’lı yıllarda ilk kez tanımlanmıştır. İngiliz bir sanatçı tarafından uygulanan bu yöntem zaman içerisinde gelişimini sürdürmüştür. O dönemlerde bu terapi savaştan dolayı travma yaşayan insanlar için çokça kullanılıyordu. Ülkemizde ise sanat terapisi adına çalışmalar ilk olarak 1957 yılında ortaya çıkmaya başlamıştır.
Sanat Terapisi Hangi Durumlarda Kullanılır?
Sanat terapisi ne işe yarar sorusuna gelecek olursak aslında pek çok işimize yarar. Aklınıza ilk olarak pandemi gelebilir. Ama bu terapinin çok daha geniş kullanım alanları bulunur. Savaş travması yaşayanlar, travmatik beyin yaralanması olanlar, depresyon, otizm ve demans gibi durumlarda bu terapi yardımcı olur. Bu tarz psikolojik sorunların tedavisi için bu terapi yöntemi son derece olumlu sonuçlar verir. Bunlara ek olarak daha pek çok konuda yine bu terapi bize yardımcı olabilir.
Sanat terapisi nedir ve nerelerde kullanılır sorunun bir diğer cevabı da madde kullanımı ve eme bozukları gibi alanlarda karşımıza çıkar. Ağrı ile yaşayan insanlar için bu terapi stres ve endişeyi azaltmak için son derece yardımcı olur. Bu konuda uzman kişiler diğer yöntemler ile kıyaslandığı zaman bu terapinin yüksek başarılı sonuçlar verdiğini de dile getiriyor. Pandemi de bu terapiye ola ilginin artmasında önemli bir role sahip olan bir etken olmuştur.
Çocuklarda Sanat Terapisinin Kullanımı
Sanat terapisi nedir sorusunun cevabı aslında çocuk ve yetişkinlerde farklıdır. Çocukluk travmalarında bu yöntem son derece etkilidir. Buna ek olarak engelli ve özel eğitim ihtiyaçları olan çocukların eğitimlerinde de kullanılması öneriliyor. Çocuk suçlular ve kronik astım hastası çocukların sorunlarını anlamak için de sanat terapisi çokça tercih ediliyor. Somut sorunu olmayan ama hayatta sorun yaşayan çocuklarda da bu yöntem kullanılmakta.
Sanat Terapileri
Sanat terapisi eğitimi daha önce de söylediğimiz gibi çok farklı alanlarda kullanılabiliyor. Bu terapiler ve kullanımları ise şöyledir;
- Müzik: Bu terapi yönteminde müzik dinleme ya da şarkı yazma gibi kullanılabiliyor. Zihinsel sağlık sorunlarının çözümünde bu terapi kullanılır.
- Sulu Boya: Bu terapi yöntemi sakinleştirme amacı ile kullanılıyor. Bu yöntem ayrıca Mindfulness akımı ile de ilişkilendirilen bir yöntemdir. Sanat terapisi nedir sorusu bu yüzden Mindfulness ile zaman zaman karıştırılabilir.
- Sanat Günlüğü: Bu terapi ile fikirlerinizi ve hayallerinizi kayıt altına alırsınız. Ayrıca çizim ve boyamalarınızı da bu terapi ile kayıt tutarak ruhsal rahatlamalar yakalayabilirsiniz.
Doç. Dr. Gamze Sart Youtube kanalını ziyaret ederek sanat terapisi nedir gibi sorularınıza detaylı cevaplar bulabilirsiniz. Design House internet sitesini ziyaret ederek de sanat terapisi hakkında detaylı yazılara ulaşabilirsiniz. Doç. Dr. Gamze Sart web sitesinden de sanat terapisi hakkında bilgilere ulaşabilirsiniz.