Yurtdışında sanat okullarında eğitim almak isteyenlerin öncelikle gerçekleştirmeleri gereken portfolyo hazırlama süreci, aslında oldukça ciddi prensiplerin söz konusu olduğu bir süreçtir. Neredeyse hiçbir sanat okuluna bir portfolyo sunmadan giriş yapamazsınız. Bunun için elbette bir rehbere ihtiyacınız olacaktır ki, zaten her okulun kendine has özellikleri olduğundan bunu kendi başınıza yapabilmeniz de çoğunlukla mümkün değildir. Unutmamak gerekir ki, dünyanın hiçbir yerindeki, hiçbir sanat okulu; yetenek keşfini sandığınız gibi gizli yetenekleri araştırarak yapmaz. Daha doğrusu yapamaz. Özellikle dünyanın önemli okullarında bu seçme belli kriterlere göre yapılır be bu kriterler genellikle belli bilgi düzeyinde olmakla ilişkilidir. Protfolyo hazırlama süreci de bunlardan birisidir.
Yeteneğiniz Gizli Kalmasın
Zamanında keşfedilen yetenekler kısa sürede güzel başarılar yakalar ve kendini geliştirerek yoluna devam eder. Özellikle görsel sanatlarda keşfedilen yetenekler küçük yaştan itibaren geliştirilerek devam ettirildiğinde ileriki zamanlarda güzel sonuçları ortaya çıkarmaktadır. Görsel sanatlarla uğraşan kişiler gittikleri sergiler, eğitim kurumları ve benzeri yerlerde kurullara kendilerini tanıtırken bir portföy sunarlar ve bu portföy üzerinden kişinin sanatsal faaliyetleri değerlendirilir. Portföy sunumu eğitim kurumlarında da çokça yapılmakta ve sanat üniversitelerinde akademik kurullar en çok bu portföye dikkat etmektedir. Bir çok sanat sever öğrencinin hayallerini süsleyen İngiltere, Kanada, Amerika gibi ülkelerdeki sanat üniversiteleri öğrenci kabul ederken portföy incelemesi yapmakta ve eğitim süresince de portföy incelemesi yapılarak öğrencinin ilerleme durumu gözlenmektedir.
Portfolyo Hazırlamada 14 Önemli Husus
Şimdi size başarılı bir sanat portfolyosu hazırlamanın püf noktalarından bahsedeceğiz;
- Hazırlayacağınız portfolyo tamamen özgün ve size ait olmalıdır. Yaptığınız çalışmalar özentiden uzak orijinal çalışmalar olmalıdır. Kopya çalışmalar bu tür kurullar tarafından hoş karşılanmamaktadır.
- Bu tür portfolyolar incelenirken sizin ruh dünyanıza inmeye çalışılır. O nedenle kendi duygularınızı yansıtan çalışmalara yer verin.
- Portfolyonuzu olabildiğince geniş tutmaya çalışın. Yaptığınız çalışmaları portfolyonuza eklemekten çekinmeyin, eserlerinize değer verin ve portfolyonuza ekleyin.
- Bir çok kuruluş portfolyonuzda en az kaç çalışma olması gerektiğini size bildirse de siz en az 30-40 çalışma olmasına dikkat edin. Zengin içeriğe sahip portfolyolar her zaman bir adım öne çıkacaktır.
- Yerine göre uygun olması durumunda çalışmalarınızın içerisinde kısa açıklama notları yerleştirebilirsiniz. Bu seyyar kağıtlarda olmalı ve gerektiği zaman sökülmelidir.
- Yaratıcı çalışmalar ortaya koyarak farkınızı hissettirmeye çalışın. Sizi diğerlerinden farklı yapacak şey yapacağınız çalışmanın kalitesidir.
- Renk seçimlerini doğru yaparak, doğru mesajı inceleyen kişiye iletin.
- Olaylara dem vuran çalışmalar yapmak sizi her zaman bir adım öne taşıyacaktır. Örneğin sosyal farkındalık mesajı veren bir tasarım doğru tonlarda iletildiği zaman bir çok kişinin beğenisini kazanmayı başaracaktır.
- Portföy tasarımlarını numaralandırarak tüm tasarımlarının sende farklı yeri olduğunu, onlara değer verdiğini hissettir.
- Kendinizi geliştirdikçe geriye dönüp bakın ve hatalarınızı gözden geçirin. İlk zamanlarda dikkatinizi çekmeyen hatalar tecrübeniz arttıkça dikkatinizi çekmeye başlayacaktır.
- Online dünyaya adım atmanızın zamanı geldi. İnsanların çalışmalarınızı görmesini için siz de kendinize bir online portfolyo hazırlayarak çalışmalarınızı paylaşabilirsiniz. İnstagram gibi sosyal medya sitelerine çalışmalarınızı filtresiz olarak yükleyin ve kitlelere hitap edin.
- Daha fazla insanın çalışmalarınızı görmesini sağlamak için sosyal medya hesaplarınızda tanıtım faaliyetlerinde bulunan.
- Kurgulamalarınızı dikkatli yaparak birbirinden kopuk olmayan eserler ortaya koymaya çalışırsanız, sizi takip eden kitlenin beklentilerine göre bir çalışma gerçekleştirmiş olursunuz.
- Takipçilerinizle iletişimde olun ve onların fikirlerini önemseyin. Sanatı seven insanlar güzeldir ve size artı değerler katarlar.