Sanat eğitimi; sanat tarihi, eleştiri, eser inceleme ve el becerisini geliştirmeye yönelik uygulamalı eğitimi kapsar. Duygu, düşünce ve izlenimleri daha estetik ve yetkin bir yolla ifade etmeyi sağlar. Amacı sanatçı yetiştirmek değil, bireyin potansiyelini ortaya çıkarmak, estetik yargısını, bakış açısını ve yaratıcılığını geliştirmek, sanat ve dünya konusunda farkındalığını arttırmaktır.
Sanat Eğitimi Neden Gereklidir?
İnsan dış çevreyi duyusal olarak algılayabilir. Ancak beş duyu organı çevreyi yalnızca olduğu gibi algılamayı sağlar. Sezgisel olarak anlamlandırabilmek için ise beş duyu organından fazlasına ihtiyaç vardır. Bu aşamada sanatsal zekânın geliştirilmesi ve doğru yönlendirilmesi önemlidir. Görüneni algılama, yorumlama, varlığa görünenin dışında anlam yükleme ve varlıklar arasındaki ilişkiyi kavrama ancak bu yolla gerçekleşebilir.
Sanat eğitimin bireye kazandırdığı özellikleri şöyle sıralayabiliriz:
- Duygularını, fikirlerini somutlaştırabilme, modelleme ve sunabilme yetisini geliştirme
- Araştırma, fikir üretme konusunda yaratıcılığı arttırma
- Estetik olanı ayırt edebilme, estetik bakış açısını geliştirme
- Yetenek ve yetilerini doğru kullanabilme
Sanat Eğitimine Küçük Yaşlarda Başlanmasının Önemi
Sanat eğitimine küçük yaşlarda başlanması motor becerilerinin gelişimine katkı sağlar. Bir boya fırçası tutmak, bir sayfayı karalamak gibi basit eylemler bir çocuğun ince motor becerilerinin gelişimi için çok önemlidir. Bir çocuk yaratıcı düşünceyi deneyimlediği takdirde geri kalan yaşamında bunu bir refleks haline getirecektir. Bu yolla sadece sanatsal anlamda yaratıcılığı değil, analitik düşünme yetisi de gelişir.
Okul döneminde ise okulda yapılan faaliyetler özenle seçilmeli ve bu faaliyetler sanatsal farkındalık konusunda bilinçlenmeye yönelik olmalıdır. Örneğin; koro ve tiyatro çalışmaları, herhangi bir konuda ortak bir hedef etrafında toplanmak ve bir amaç için çalışmak gibi konularda çocukların farkındalıklarını artırır ve çocuklara iş birliği yapmayı öğretir. Grupta bir role sahip olmak, sorumluluk bilincini de geliştiren bir durumdur.
Resim dersleri de bu açıdan çocukların görsel-mekânsal bağ kurabilme becerilerini geliştirmeye yardımcı olur. Çocuk bir duyguyu nasıl somutlaştıracağını, modelleyeceğini anlar. Görsel bilgiyi nasıl yorumlayacağını, eleştirebileceğini ve nasıl kullanacağını ve bu bilgileri değerlendirip bunun sonucunda nasıl seçim yapacağını öğrenir. Seçme ve karar verme becerileri eğitim ve sosyal hayata da olumlu yansır. Aynı zamanda çocuğun dikkatini toplama becerisini ve odaklanma yeteneğini de geliştirir. Boyama yapmak, bir şarkıyı dinlemek, çizim yapmak odaklanma gerektiren işlerdir.
Toplumun Gelişiminde Sanat Eğitiminin Gerekliliği
Toplumda sanat eğitimi konusunda bilinçlenmiş, yaratıcı düşünceyi deneyimlemiş ve geliştirmiş bireylerin olması, toplumda yaratıcılık ve üretim zekâsının artmasını sağlar. Sanat eğitimi; değerlendiren, olaylar arasında ilişki kurabilen, yeni fikirler ve çözümler üretebilen bireylerin yetişmesine katkıda bulunur. Bireylerin kültürel, kuramsal ve analitik açıdan düşünme yetisini geliştirir ve insanların toplumdaki ve dünyadaki kültür ortamına katkı sağlamasına yardımcı olur.
Sanat eğitimi toplumda görev bilincini geliştirir, bir bütün olma konusunda farkındalığı arttır. Bir toplumum sanatsal bir bakış açısı kazanmış bireylerden oluşması, bir toplumun daha hızlı gelişmesine olanak sağlar.
Kaynakça
http://www.idildergisi.com/makale/pdf/1464607593.pdf
https://www.learningliftoff.com/10-reasons-arts-in-education-important-kids/
http://cocukuniversitesi.aydin.edu.tr/belgeler/temel_sanat.pdf