Portfolyo Mimari Örnekler Yurt Dışı Kabulleri İçin Nasıl Hazırlanmalı?

design-house-portfolyo-mimari-ornekler-yurt-disi-kabulleri-icin-nasil-hazirlanmali

Portfolyolar, yurt dışı kabullerde ihtiyaç duyan çalışmalar arasında yer almaktadır. Başvuru yapılan bölüme göre portfolyo hazırlıkları yürütülmelidir. Aynı şekilde portfolyo mimari kabuller için hazırlandığında da standart bir çalışmadan daha fazlasına ihtiyaç duyulmaktadır. Mimarlık için portfolyo hazırlama süreci yalnızca eğitim için değil, kariyer başvuruları sırasında da adayların karşına çıkmaktadır.

Mimarlık alanında hem eğitim almak hem de kariyer yapmak isteyenler için portfolyo hazırlama süreci ciddiye alınmalıdır. Mimari portfolyo hazırlık aşamalarında, başvuruları değerlendiren kurulların neleri dikkate aldıklarını doğru bir şekilde tespit etmek gerekmektedir. Bu anlamda, mimari çalışmalar için her zaman gerçekçiliği yüksek olan çalışmaların başvuru yapılan kurullar tarafından ilgi çekici bulunduğu söylenebilir.

Portfolyo Mimari Örnekler İçin Temel Özellikler Nasıl Olmalı?

Dikkat çekici bir portfolyo hazırlamak isteyen adayların merak ettikleri soruların başında, Mimari portfolyo boyutları gelmektedir. Mimarlık başvuruları için hazırlanan çalışmaların dijital ortamda sunumları sırasında, çalışma boyutunun yüksek olmamasına dikkate edilmelidir. Baskı için hazırlanan belgelerin boyutlarını küçültme işlemleri çıktının kalitesini değiştirebileceği için bu durum baskısı alınacak portfolyolar için uygulanmamalıdır. Dijital ortamda sunulacak portfolyoların küçük boyutta sunulmasına ise özellikle dikkat edilmelidir.

Mimari Portfolyo Şablonları İçin İçerik Özellikleri Nasıl Olmalı?

Portfolyo mimari örnekler hazırlanırken, çalışmanın esasını oluşturan içerik özellikleri oldukça önemlidir. Portfolyolar, çalışmayı hazırlayan kişinin tarzını yansıtan ancak ‘gereksiz uzun’ çalışmalar olmamalıdır. Ne kadar etkileyici olursa olsun, kariyer başvurularında, başvuru yapılan firmanın yapısına uygun olmayan projeler portfolyoda yer almamalıdır.

Mimari portfolyo çalışmaları, görsel açıdan yeterli zenginliğe sahip olmalıdır. Bu anlamda, çalışmanın kısa tutulması düşüncesiyle görsel eksiltmeler dikkatli bir şekilde yapılmalıdır. Çünkü çalışmadaki görseller, portfolyonun dikkat çekiciliğini ortaya koyan önemli unsurlar arasında bulunmaktadır.

Portfolyo içerisinde, çalışma boyunca izlenen konudan sapmamak kaydıyla başarılı olduğu düşünülen eskiz çizimlerine de yer verilmelidir. Çalışmayı hazırlayan kişinin çizim becerilerini ortaya koyan çalışmalar, başvuruyu değerlendiren kurulun dikkatini çekecektir.

Portfolyoda Sayfa Düzeni Nasıl Olmalı?

Bilindiği gibi mimarlık alanı, görsel zevkin en üst düzeyde olduğu alanların başında yer almaktadır. Bu nedenle, portfolyo içerisinde ne sunulduğu kadar, sunumun nasıl yapıldığı da önem kazanmaktadır. Portfolyo mimari örneklerde sayfa yapısı, kesinlikle bilgi ve görselin yoğun bir şekilde kullanıldığı bir biçime sahip olmamalıdır. Yani her bilgiyi sayfanın içerisine sıkıştırarak, etkileyici bir çalışma hazırlamak pek de mümkün değildir.

Sayfa kullanımında, sadelikten ödün verilmeden, eklenmek istenen bilgi ve görseller, sayfaya estetik bir biçimde yerleştirilmelidir. Görsellerin yerleştirildiği sayfalarda, arka plan renginin de önemli olduğu unutulmamalıdır. Bu nedenle, çalışmanın son halini verdikten sonra objektif bir bakışla portfolyonun, hazırlayan kişi tarafından değerlendirilmesi yararlı sonuçlar sağlayabilir. Bu tarz bir değerlendirme yapabilmek için Mimari Portfolyo taslak çalışmaları da hazırlanabilir.

Portfolyoda Aday Bilgileri Nasıl Düzenlenmeli?

Aslında yazının en başında anlatılması gereken bölüme, yazının ilerleyen bir bölümünde yer verdik. Mimari portfolyolarda, çalışmayı hazırlayan kişinin bilgilerinin yer aldığı ‘özgeçmiş’ sayfası bulunmaktadır. Bu bölüm için başvuru yapan adayın, profesyonel bir mesleki fotoğrafı özgeçmiş alanında kullanılabilir. Çalışmanın bu bölümünde de görsel açıdan hoş bir tasarım yapmak, değerlendirme süreci için artı bir puan sağlayacaktır.

Özgeçmiş sayfası, çalışmanın başında yer almaktadır. Bu bölümde, çalışmayı hazırlayan kişinin sahip olduğu yeterlilikler, gerçekleştirmiş olduğu başarılar ve genel anlamda deneyimleri yer almaktadır. Özgeçmiş bölümünün samimi bir anlatıma sahip olması ile birlikte profesyonel üsluptan uzak olmaması gerektiği de dikkate alınmalıdır. Çalışmanın bu bölümünde, kişinin kendi ilgi alanlarından da kısa ve öz olarak bahsetmesi tavsiye edilebilir.

Portfolyo Kapak Tasarımı İçin Özel Kurallar Var mı?

Portfolyo mimari örnekler, her zaman için diğer sektörlerde istenen portfolyolardan daha dikkat çekici bir şekilde hazırlanmalıdır. Çünkü mimarlıkta estetik zevkin önemli olduğu göz önünde bulundurularak, portfolyo kapak tasarımlarının da merak uyandıran bir tarzda hazırlanmasına hassasiyet gösterilmelidir. Ayrıca, kişinin kendi tarzını yansıtmayan, çalışmanın geneli ile uyumsuz olan kapak tasarımlarından da uzak durulmalıdır.

Mimari Portfolyo Hazırlamaya Nereden Başlayacağımı Bilmiyorum, Ne Yapmalıyım?

Mimarlık alanında önemli bir başvuru yapacaksanız ve portfolyo konusunda deneyiminiz yoksa, bu konuda muhakkak destek almalısınız. Mimari portfolyolar, yapıları gereği standart çalışmalardan daha farklı bir şekilde hazırlanmalıdır. Bu süreçte, profesyonel bir destek alarak kabul şansınızı artırabilirsiniz.

Portfolyo mimari örnekler hazırlamak için Design House İstanbul ile iletişime geçebilirsiniz. Güncel konularda bilgi verici videolara ulaşmak için de Doç. Dr. Gamze Sart YouTube kanalını takip edebilirsiniz. Yurt dışı üniversite başvurularında diğer adaylardan öne geçmek için, öğrencilere profesyonel kadrosu ile destek olan aba Yurt Dışı Eğitim ile görüşebilirsiniz. 

Related Posts