Plastik Sanatlar Alanında Hangi Çalışmalar Yer Alıyor?

design-house-plastik-sanatlar-alaninda-hangi-calismalar-yer-aliyor

Sanatçı tarafından meydana getirilen ya da olan bir şeyin değiştirilmesini sağlayan unsurların kullanıldığı sanat eserlerinin detaylandırılmasına plastik sanatlar denilmektedir. Kalıplaşmış materyallerin bir sanat ustası tarafından biçimlendirilmesi şeklinde oluşturulan bu sanat türü, aynı zamanda sanatçının kendi hayal gücünü de ortaya koymayı sağlamaktadır. Sanatta yer alan unsurlar sanatçının kendi görüş açısını geliştirme de ve vizyonunu geliştirmede de oldukça önemli bir konumda bulunmaktadır. Ayrıca bu unsurlar sanatın hammaddesini de oluşturmaktadır.

Plastik kaynakların hammadde olduğu bu sanat çeşidinde önemli olan izleyicinin bakış açısını ortaya koymasıdır. Çünkü bu sanat türü diğer sanat türlerinden oldukça farklıdır. Müzik, resim ya da okunan bir metinden farklı yönleri bulunmaktadır. Plastik güzellik nedir sorusu tamda bu sanat koluyla örtüşmektedir. Buna bağlı olarak bu sanat kolu sahne sanatlarından kendini ayırmıştır. Sahne sanatlarından 19.asırda ayrılan plastik sanatlar 1900’lü yıllarda kendini her geçen gün güncelleme yoluna gitmiştir. Gelişim sürecinde pek çok çatışma ile karşı karşıya kalsa da yinede kendini diğer sanat dallarından uzak tutarak farklılaşmaya gitmiştir.

Son zamanlarda özellikle gelişim gösteren grafiti sanatı bu sanat kolu ile iç içedir. Yine bunun yanında kentsel sanatlar ve pop-art sanatları da bu alanda yer almaktadır. Zaman içerisinde bu sanat dalı müzeye aktarılarak da kitlelere ulaştırılmaktadır. Müzede sergilenmeye başlanması ile adı zamanla görsel sanatlar ile bütünleşerek bugünkü şeklini almıştır. Ayrıca görsel sanatlarla beraber yürütülerek daha geniş bir kapsama sahip olmaktadır.

Görsel Plastik Sanatlar Nedir Çeşitleri Nelerdir?

Heykel ya da seramik benzeri ürünlere kaplama veya modelleme yapılarak plastik bir ürünün fiziksel bir forma bürünmesi ile elde edilen sanat disiplinidir. Bu sanat disiplini üzerine çok sayıda eğitim veren akademik dallar bulunmaktadır. Akademik eğitim verilen öğrenciler farklı sanat tekniklerini öğrenme imkanına sahip olmaktadır. Eğitim alınan bu bölüm sayesinde öğrenciler, çizim, boyama, heykel, fotoğraf gibi farklı teknikler üzerine yoğunlaşabilmektedir. Sanat türlerinin başlıca olanları;

Resim; kağıt ya da düz bir yüzeye tercihen renk uygulama tekniği ile çeşitli mekanizmaların uygulandığı sanat koludur. Plastik sanatlar heykel; alçı gibi sonradan sertleşen materyalin ya da taş gibi önceden sert olan materyalin yontulması ile elde edilmektedir. Sayılan bu dayanıklı materyallerin kişi tarafından kesilmesi, yontulması ve kaplanması ile meydana getirilmektedir. Kısacası heykel sanatçıları sert formda olan bu materyalleri gerek elleriyle gerekse çeşitli araçlar kullanarak belli bir şekle sokmaktadır.

Seramik; heykel yapımında kullanılan tüm materyaller burada da kullanılmaktadır. Heykelden tek farklı oluşturulan sanat eserinin renklendirilmesidir. Yapım aşamasında ıslaktır. Ancak kurutulduktan sonra hem sertleşmekte hem de parlak bir görünüm kazanmaktadır. El Sanatları; heykel ve seramiğe göre daha esnek materyallerin kullanıldığı sanat koludur. Sonuçta nesne ya da kaplar oluşturulmaktadır. Çizim; gözle görülen ya da hayali olan her şeyin dışavurum yoluyla teknik bir şekilde kağıt gibi bir nesneye aktarılmasıdır. Plastik sanat Çeşitleri Nelerdir sorusuna verilecek cevap; heykel, resim, seramik, el sanatları ve çizimdir.

Sanat Bölümü Hakkında

Bu sanat bölümünü okumak isteyen öğrenciler öncelikle farklı sanat tekniklerini öğrenme fırsatını da yakalamaktadır. Sanat tekniklerinin öğrenilmesi aynı zamanda öğrencilere farklı kültür ve deneyim fırsatı da sunmaktadır. Ayrıca grafiklere, renklere ve mekanlara olan bakış açılarını da estetik bir hale sokmaktadır. Bölümün eğitim süresi 4 yıldır. Üniversitelerin Güzel Sanatlar Fakültesi’nde eğitim vermektedir. Fakat bu bölüm yalnızca yapılan özel yetenek sınavları ile öğrenci kabulü sağlamaktadır. Her üniversitenin kendine yönelik belirlemiş olduğu sınav müfredatı bulunmaktadır. Bu nedenle bu alanda eğitim almak isteyen öğrenciler belirledikleri üniversitelerin sınav müfredatını internet sitesi üzerinden takip etmelidir.

Üniversitede plastik sanatlar alanında öğrenim görmek isteyen öğrenciler öncelikle özel yetenek sınavından başarılı bir şekilde geçmiş olmalıdır. Akabinde öğrencilerin alması gereken belli başlı dersler bulunmaktadır. Bunlar; Modelaj, Desen, Resim Teknolojisi, Serigrafi, P.S Analizi, Seçmeli Çizim ve Analitik Teknikleri, Türk Sanat Tarihi,  Karşılaştırılmalı Sanat Tarihi, Estetik ve Sanat Felsefesidir. Tüm bu derslerden öğrenciler eğitim hayatları boyunca sorumlu tutulmaktadır. Tüm bu derslerden başarı sağlayan öğrenciler 4 yıllık lisans eğitimi sonrasında diploma sahibi olmaktadır.

Mezuniyet Sonrası İş İmkanları Nelerdir?

Bu bölümden mezun olan kişiler özellikle eğitim süreci boyunca her türlü tekniği öğrenmiş ve sanat geleneklerini göz önünde bulundurmuş kişileri desteklemektedir. Ayrıca sanat mezunları yeni eserler üretmek ve amaçlamak isteyen kişilere de yol gösterici konumdadır. Sanat mezunları Heykel Atölyeleri, Tasarım Atölyeleri, Seramik Atölyeleri, İç Mimarlık, Dekorasyon, Mobilya Tasarımı ya da İmalatı, Resim Atölyeleri ve Sanat Atölyelerinde çalışma imkanı bulmaktadır. Ayrıca plastik sanatlar mezunu öğrenciler formasyon eğitimi alarak okullarda resim öğretmeni olarak da görev yapabilmektedir. Yine iş imkanlarından faydalanmak için KPSS’den belirli bir puan alınması diğer bir alternatif olarak kendini göstermektedir.

Plastik sanatlar hakkında detaylı bilgi almak için Design House İstanbul ile iletişime geçebilirsiniz. Güncel konularda hazırlanan videolar için Doç. Dr. Gamze Sart YouTube kanalına abone olabilirsiniz. 

Related Posts