QS Dünya üniversiteleri sıralamasında birinci sırada yer alan Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT), teknoloji ve mühendislikteki başarıları ile dünyanın en iyi teknik üniversitesi unvanına da sahip bir araştırma üniversitedir. (1) 1861 yılında kurulup 1865 yılında eğitime başlayan ve günümüze dek sayısız buluşun yapıldığı MIT, bünyesindeki mezun, araştırmacı ve öğretim üyelerince 91 Nobel Ödülü, 25 Turing Ödülü ve 8 Fields Madalyası kazanılmıştır. (2)
1. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü Kabul Şartları
Massachusetts Teknoloji Enstitüsü bölümleri mühendislik, fen bilimleri, ekonomi ve işletme alanları ile tanınmakta olup toplamda 26 bölüm, 5 fakülte ve bir Sağlık Bilimleri ve Teknolojisi Kolejinden oluşmaktadır. Her yıl binlerce uluslararası öğrenci arasından ortalama 150 kişinin lisansa kabul edildiği Massachusetts Teknoloji Enstitüsü başvuru aşamasında İngilizce yeterliliğinizi belgelendirmeniz istenmektedir. Ayrıca başvuranlar bilimsel veya sosyal alanlardaki girişimcilikleri ile bir MIT mezunu ile yaptıkları mülakatı içeren başvuru yazılarına göre değerlendirmekte ve en son mülakata çağırılmaktadırlar.
MIT’de ayrıca yaz okulu programları ile her yıl uluslararası öğrenciler ağırlanmaktadır. Bu programlar sadece kadınlara yönelik olan Women’s Technology Program (WTP), lise öğrencilerine 5 haftalık girişimcilik eğitiminin verildiği MIT Launch ve yine lise öğrencilerine açık olan Research Science Institute (RSI) ve 6 haftalık MITES (Minority Introduction to Engineering and Science) programlarıdır.
2. MIT’de Lisansüstü Eğitim
Yüksek lisansa kabulde en önemli kriteri lisans ortalaması oluşturmakta olup bölümlerin ana dersleri genellikle son 2 yılda alındığından özellikle son yılların genel not ortalamaları çok daha önemlidir. TOEFL’dan en az 100 puan almış olma haricinde işletme bölümleri için GMAT ve mühendislik için GRE sınavlarından yüksek notlar almak da MIT’e kabulde son derece önemlidir.
Doktora programlarına da mühendislik, teknoloji, sosyal bilimler alanlarında öğrenci kabul eden MIT, başvuruda ayrıca öğrencilerin öğretim üyelerinden alacakları referans mektupları ile öğrencinin amaç ve hedeflerini anlattığı niyet mektubunu da istemektedir. Son aşamada ise öğrenciler bir mülakata tâbi tutulduktan sonra sonuçlar açıklanmaktadır.
3. Sanat Fakültesi İçin Portfolyo Hazırlama
Kampüsünde 100’den fazla sanat eseri barındıran MIT’nin Edebiyat, Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesinde müzik ve tiyatro bölümü bulunmaktadır. Bu bölümler genel olarak öğrencilerin zaman ve sınır kıstası olmadan disiplinler arası ve çok geniş bir yelpazeden kültürlere bakabilmelerini sağlamayı amaçlamaktadır. Tasarım, mimari, resim gibi alanlara başvuru için hazırlanan portfolyoda 10 adet çalışmanızı dosyanıza koymanız gerekmektedir. Çalışmalarınıza başlık, kısa bir açıklama, ilham aldığınız noktaları ile çalışmaların tamamlanma tarihi gibi bilgileri eklemeniz gerekmektedir.
Dosyanızda bildiğiniz farklı stillerle yapılmış işleriniz ve becerilerinizi gösterdiğiniz çalışmalarınızı da eklemeniz önerilmektedir. Müzik alanında başvuranların portfolyosunda ise toplam süresi 10 dakika olan iki kayıt ve düzenlenmemiş solo performans olmalıdır. Besteciler, çalışmalarını pdf formatında; dans ve tasarımcılar ise 10 dakikayı geçmeyen video ve resimlerini portfolyolarına eklemelidir.
4. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü Burs Olanakları
MIT, maddi duruma bakılmaksızın yani “need blind admission” ile öğrenci kabul etmekte; ancak lisansa kabul edilen öğrencilerden ihtiyacı olanlara da burs vermektedir. Master ve doktora düzeyinde ise bursları bölümler belirlediği için öğrencilere research veya teaching assistantship ile tam veya yarı burs ve ayrıca konaklama imkânı da verilmektedir.
Kaynaklar
(1)https://www.topuniversities.com/university-rankings/world-university-rankings/2018