International Baccalaureate (IB) Programı nedir?
Uluslararası Bakalorya anlamına gelen International Baccalaureate (IB) Programı 16-19 yaş arası öğrenciler için hazırlanmış, geniş kapsamlı, üniversite öncesi iki yıllık bir programdır. Bu program yurt dışında üniversite okumak isteyen öğrenciler için önemlidir çünkü yurt dışındaki üniversiteler kabul alırken öğrencinin IB sınavlarına girmiş olması önemli bir avantaj sağlar.
Uluslararası Bakalorya Organizasyonu 1968 yılında İsviçre’nin Cenevre kentinde ticari amacı olmayan bir kurum olarak kurulmuştur. Kurulduğu günden bu yana tüm dünyada kabul gören yetkin ve işlevsel bir eğitim programıdır. Kuruluş amacı lise ya da üniversite eğitimini yurt dışında sürdüren öğrencilerin okudukları müfredat programının evrensel bir çerçevede yürütülmesine olanak sağlamaktır. Öğrenciler Türkiye’de IB eğitimi veren liselerde normal müfredata ek olarak IB dersleri de görmektedir. Tamamladıkları bu dersler doğrultusunda lise diplomasıyla birlikte IB diploması da almaktadır.
IB programı, 6 ders alanına sahip; yaratıcılık, etkinlik, hizmet alanlarını içeren ve bir bitirme tezi olan bir programdır. IB diplomasına aday olan öğrenciler ayrıca Bilgi Kuramı dersini alırlar ve 4000 kelimelik bir bitirme tezi hazırlarlar. Adaylar 6 ders grubundan yetenekleri ve ilgileri doğrultusunda dersler seçerek o yönde ilerlerler. Bu ders grupları şu şekildedir:
1.Grup: Dil A1 – Öğrencinin en başarılı olduğu dilde, genellikle de anadilinde olmak üzere edebiyat çalışmaları yapılır.
2.Grup: Dil A2 – İkinci bir dilde çok yetkin öğrencilerle işlenen dil ve edebiyat dersi.
3.Grup: Bireyler ve Toplumlar -İşletme ve Yönetim, Ekonomi, ITGS, Felsefe ve Psikoloji.
4.Grup: Doğa Bilimleri – Biyoloji, Kimya, Fizik.
5.Grup: Matematik – Matematik (İleri Düzey), Matematiksel Yöntemler (Standart Düzey).
6.Grup: Seçmeliler – Sanat dersleri
IB Visual Art Sınavlarının İçeriği Nedir?
IB sınavları uluslararası sınav hazırlama paneli tarafından geliştirilir ve değerlendirilir. Sınavlar yerel olarak verilir ve değerlendirilmek üzere Wales’de bulunan IB Organizasyonu sınav merkezine gönderilir. IB sınavları kısa cevaplı, uzun cevaplı ve kompozisyon şeklinde sorulardan oluşur. İç değerlendirmelerde çoktan seçmeli sorular sorulmaz. Sınavların üç aşaması vardır:
Uzun deneme: Öğrencilerin çalışmakta oldukları DP derslerinden birine dair bir sorunun derinlemesine incelenmesiyle bağımsız çalışma yapmasını sağlar.
Bilgi teorisi: Akademik disiplinleri bir araya getiren öğrenime kapsamlı bir yaklaşım getirir. Eleştirel düşünmeye ilişkin bu derste öğrenciler, bilmenin doğasını anlamaya çalışır ve bir insan yapısı olarak bilgiye ilişkin anlayışlarını derinleştirirler.
Yaratıcılık, eylem, hizmet (CAS): Diploma Programı boyunca öğrencilerin akademik çalışmalarının yanı sıra bir grup etkinliğe katılmasını içerir. Yaratıcılık, öğrencileri sanat ve yaratıcı düşünme ile iç içe olmaya teşvik eder. Eylem, fiziksel aktivite aracılığıyla sağlıklı bir yaşam tarzı geliştirmeyi sağlamaya yöneliktir. Topluma hizmet, akademik değeri olan yeni bir öğrenme tarzına aracılık eder. CAS’ın üç öğrenme alanı, deneysel öğrenme sayesinde öğrencilerin kişisel ve kişiler arası gelişimlerini destekler ve kendilerini keşfetmelerine olanak sağlar.
Başarılı olan IB programı öğrencileri programın tümünü kapsayan bir IB diploması ya da tek tek alınan IB dersleri için IB sertifikası alırlar.
IB Visual Art Sınavlarından Alınan Sonuçlarla Hangi Okullara Kabul Alınır?
Dünya genelinde yaklaşık 3300 üniversite IB Visual Art sınavlarından alınan puanlara göre öğrenci kabul etmekte ve bir kısmı da burs vermektedir. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz:
- Avrupa’da: Berlin University of the Arts, Paris College of Arts, Toulouse Business School (İspanya), University Admissions In Sweden, BI Norwegian Business School, Richmond The American International University in London, Amerikan University of Rome.
- Asya’da: Tokyo University of Science, Singapore University of Technology and Design, University of Michigan-Shangai Jiao Tong University Institute, Daegu Gyeongbuk Instate of Science & Technology (Güney Kore), Seikei University (Japonya), Hong Kong University of Science and Technology.
- Amerika’da: Columbia University, Washington State University, California University of Arts, Massachusets College of Art and Design.
- Türkiye’de: Boğaziçi Üniversitesi, Koç Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi, Bilkent Üniversitesi, İstanbul Bilgi Üniversitesi, Near East University (Lefkoşa), Yeditepe Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi.