IB Visual Art Portfolio Hazırlarken Neleri Göz Önünde Bulundurmalısınız?

IB Visual Art Portfolio

IB Visual Art kursunda, öğrencilere sanata bağımsız ve eleştirel bir şekilde nasıl yaklaşmaları gerektiği ile sanatı nasıl yaratabileceklerinin öğretilmesi hedeflenir. Bu hedef öğrencilere, sorgulama, araştırma ve özgür düşünme gibi değerler kazandırılarak gerçekleştirilir. 

Kursta Çalışmalar Nasıl Değerlendirilir ve Ağırlıkları Nasıldır?

Öğrenciler 3 farklı alanda değerlendirilir. Bunlar:

  1. Karşılaştırmalı Çalışma: %20 
  2. Process Portfolyo: %40 
  3. Sergileme: %40 

Bu yazımızda Process Portfolyonun nasıl hazırlanması gerektiğini inceleyeceğiz.

Process Portfolyo (süreç portfolyosu) Nedir?

Process Portfolyo veya PP, final notunuzun %40’ını oluşturur ve öğrencinin kurs süresince geçirdiği sanatsal yolculuğun bir ifadesidir. Gösterişli, zarif veya çözümlenmiş bir iş olması amaçlanmamıştır. Process Portfolyo öğrencilerin iki yıllık kurs süresince yarattığı, çeşitli görsel sanat etkinlikleri vasıtasıyla deneylerini, keşiflerini ve gelişimlerini belgeleyen özenle seçilmiş materyallerden oluşan bir koleksiyondur.

Process Portfolyo Neler İçerebilir?

Görsel günlüklerden gelen sayfaların yanı sıra öğrencinin gelişimini belgeleyen diğer eskiz defterleri, defterler, çizimler, folyolar da PP’ye dahil edilebilir. Görsel günlüğümüzün kendisi değerlendirilmemekle birlikte, Process Portfolyoyu derlerken hammaddenin büyüklüğünü göstermede anahtar bir rol taşır.

Process Portfolyonun belirli bir formatı yoktur, değerlendirme için ekranda sunulabilir veya çeşitli eskiz defterleri ve diğer kaynaklardan derlenebilir. Bazı öğrenciler Portfolyolarını tamamen ekranda oluştururken, bazıları da günlüklerinden faydalanır. Ancak çoğu öğrenci ikisini bir arada kullanır.

Sanat Yapım Formları Nelerdir?

Öğrencileri Process Portfolyo’da bir dizi araçlar üzerinde çalışmaya teşvik etmek bir zorunluluktur; ancak bu durum kısıtlayıcı değildir. Öğretmenlerin çoğu farklı araç ve teknikleri ortaya çıkarmaya çalışırlar. Sanat formları 2D formlar, 3D formlar ve mercek bazlı veya elektronik araçlar olmak üzere 3 ana kategoriye ayrılır;

  • 2D Formlar: Çizim, Boyama, Baskı, Grafik
  • 3D Formlar: Heykel, Tasarlanmış Nesneler, Tekstil
  • Mercek bazlı veya elektronik basım: Lensli basım, Dijital / ekran bazlı çalışmalar, Lenssiz basım

Portfolyonun Düzeni Nasıl Olmalıdır?

Öğrenciler, sayfalar yerine belirli sayıda ekran sunarlar. Kaç kelime olacağı gibi bir zorunluluk belirtilmemişse de görsel ve yazılı içeriğin dengesinin kurulması arzu edilir. Yazı boyutu 12 puntodan az olmamalı ve yazı türü açıkça okunabilir olmalıdır. Ekranları ölçütlere göre organize etmekten ziyade, gelişiminizin en açık ve en tutarlı anlatısını yansıtacak şekilde dizayn etmek daha faydalı olacaktır.

Kaynakça Belirtmeyi İhmal Etmeyin

Kullanılan her görüntü, okul tarafından seçilen referans stilinin protokolünü izleyerek, başlık, sanatçı, aracı (bu bilginin bilindiği tarih) belirtilmelidir ve görüntünün alındığı kaynağın kabul edilmesi için uygun şekilde referans gösterilmelidir. Kaynaklar metinde belirtilmeli ve portfolyo, gerekli ekranlara ek olarak bir kaynak sayfası da içermelidir.

Kaynakça: 

https://blogs.osc-ib.com/2018/02/ib-teacher-blogs/everything-always-wanted-know-visual-arts-upload-process-afraid-ask/

https://www.thinkib.net/visualarts/page/16909/-process-portfolio

https://www.thinkib.net/visualarts/page/15884/course-design-

Related Posts