Enstalasyon Nedir?

design-house-enstalasyon-nedir

Pek çok alanda karşımıza çıkan enstalasyon nedir sorusuna çeşitli cevaplar verebiliriz. Genel bir tanım olarak; birbiriyle herhangi bir bağımlılığı olmayan nesnelerin bir arada kullanılması şeklinde yapılan sanat olarak tanımlanabilir. Kapalı bir mekan içerisine doğa ile ilgili varlıkların yerleştirilmesi enstalasyona örnek olarak gösterilebilir. Enstalasyon kavramının bir diğer ifadesi de “yerleştirme” olarak bilinmektedir.

Enstalasyon için herhangi bir mekan belirlenir. Bu mekana, birbiriyle ilişkisi olmayan nesneler yerleştirilir. Yerleştirme eylemleri tamamlandıktan sonra da mekan, ziyaretçilere sunulur. Böylece enstalasyon sanatı gerçekleşmiş olur. Enstalasyon, yalnızca görsel zevki olan bir sanatı ifade etmemektedir. Bu kavram; tarih, ekonomi, felsefe, savaş, açlık vb. tüm konularda kendine yer bulabilmiştir.

Enstalasyon Nedir? Enstalasyon Örnekleri Nelerdir?

Enstalasyon örnekleri pek çok alanda yer edinmekle birlikte mimari çalışmalarda da karşımıza çıkmaktadır. Enstalasyon nedir sorusuna mimari açıdan cevap verilirse, yapıların olağandışı bir şekilde yerleştirmesi ile oluşan yapılardır denilebilir. Örneğin, bir binanın dış cephesinin hareketli unsurlarla inşa edilmesi, tavanın gökyüzünü yansıtan nesnelerle süslenmesi, binada olağandışı bir şekilde motiflere ve nesnelere yer verilmesi şeklinde sanat gösterilebilir.

Enstalasyon sanatı, bir yağmurun yağması ve yağmur damlalarının bina üzerine düşmesini de yansıtan bir tarzda mimari yapı şeklinde karşımıza çıkabilir. Yani, doğa olayları da enstalasyon sanatı ile birlikte yansıtılabilir. Sanatın uygulamasında, mekandan bağımsızlık değil mekanla iç içe geçmişlik yer alır. Yurt dışında mimarlık eğitimi almak isteyen öğrencilerin, enstalasyon mimari tarzına ilgi duyduklarını görülmekteyiz.

Yurt Dışı Mimarlık Kabulleri İçin Neler Gerekiyor?

Yurt dışında mimarlık eğitimi almak isteyen öğrenciler, mimarlık fakültelerinin kabul şartlarını yerine getirmek zorundadır. Genellikle başvuru sürecinde, mimarlık alanına özgü bir portfolyo hazırlamak gerekmektedir. Mimari portfolyolar için, standart portfolyolara göre daha farklı bir tasarım ve düzenleme yapılmalıdır. Bu nedenle, mimari portfolyo hazırlık aşamasında, profesyonel bir destek almak gerektiği söylenebilir.

Mimarlıkta enstalasyon teknikleri, ileri düzey teknikler olarak değerlendirilebilir. Sanata ve sanatın mimarlıktaki yansımalarına ilgi duyanlar, yurt dışında kapsamlı bir eğitim alarak mimarlık alanında ilerleyebilirler.

Enstalasyon nedir sorusuna ayrıntılı bir cevap almak için Design House İstanbul ile iletişime geçebilirsiniz. Mimarlık fakültelerine kabul sürecinde aba Yurt Dışı Eğitim’den destek alabilirsiniz.

Related Posts