Çocuklar daha çok küçük yaşlardan itibaren resim çizmeye, boyama yapmaya, şarkı söylemeye ya da dans etmeye ilgi duyarlar. Bunlar bazen çocukluktan gelen yeteneklerin tezahürü olurken bazen de kendilerini bu alanlarda rahat ve özgür hissetmelerinin bir sonucu olabilir.
Peki, çocukların bu sanatsal aktiviteleri onların gelişimine katkı sağlar mı? Pek çok uzman bu soruya olumlu cevap vererek ailelerin çocuklarının sanatsal faaliyetlerine destek vermelerini öneriyor. Çünkü sanatsal faaliyetler çocukların hem zihinsel hem de bedensel gelişimini destekleyerek gelecekteki hayatlarına da yön veriyor.
Karar Verme Yetkinlikleri Gelişir
Resim çizerken, boyama yaparken ya da dans ederken çocuklar aslında pek çok şeye kendi kendilerine karar verirler. Örneğin boyama yaparken evi hangi renge boyayacaklarına, bağımsız bir şekilde dans ederken nasıl hareketler sergileyeceklerine karar verirler. Bu da çocukların yetişkin bir birey olduklarında tek başlarına karar verme yeteneklerini geliştirir, kriz anlarını çözmelerini kolaylaştırır.
Daha Yaratıcı Bireyler
Çocuklar zaten doğaları gereği dünyayı pek fazla tanımadıkları için yaratıcı pek çok fikir ortaya atarlar. Örneğin resim yaparken ağaçları, insanları ve evleri çok farklı çizip boyayabilirler. Ya da dans ederken farklı figürler üretebilirler. Dolayısıyla bu tarz aktiviteler çocukların yeni şeyler üretebilmelerine ve yeniliklere adapte olmalarına yardımcı olurlar.
Daha Sosyal Çocuklar
Günümüzde pek çok aile çocuklarının yeterince sosyalleşemediklerinden ya da günlerinin büyük bir kısmını bilgisayar veya televizyon başında geçirdiklerinden yakınmakta. Sanatsal faaliyetler tam da bu noktada çocuklara büyük bir sosyalleşme olanağı sağlıyor. Tiyatroya giden, dans eden, koro hâlinde şarkı söyleyen ya da drama dersleri alan çocuklar arkadaş edinirken aynı zamanda paylaşmayı ve yardımlaşmayı da öğreniyorlar.
Daha Başarılı Çocuklar
Küçük yaşlardan itibaren sanatla uğraşan çocuklar eğitim-öğretim süreleri boyunca diğer çocuklara göre daha başarılı olabilirler. Örneğin, resim çizen bir çocuğun görsel zekâsı gelişerek matematik, geometri ya da fizik derslerinde daha başarılı olabilir. Aynı şekilde şarkı söyleyen, tiyatro ile ilgilenen çocukların sözel-dilsel zekâsı gelişerek dil derslerinde veya sosyal bilimlerle alâkalı derslerde başarılı olma oranları artabilir.
Bedensel Gelişim
Sanat etkinlikleri aynı zamanda çocukların bedensel gelişimlerini de olumlu yönde etkiler. Örneğin dans eden bir çocuğun bedeni daha esnek hâle gelir, refleksleri kuvvetlenir ve kasları gelişir. Ya da resim yapan bir çocuğun el kasları gelişir.
Kaynakça:
http://blog.classloom.com/tr/sanatin-cocuk-gelisimine-katkilari/
https://okul.com.tr/okul-oncesi/makaleleri/okul-oncesi-sanat-etkinliklerinin-cocuklara-faydasi-276
https://www.okuloncesi.net/forum/konu/okul-oencesinde-sanat-egitiminin-oenemi.6920/
https://earlyarts.co.uk/7-benefits-of-arts-in-the-early-years/