Sanatta, Roma ve Yunan akımlarının temel alınması ile Neoklasizm akımı, 18.yüzyıldan sonra hissedilmiştir. Akımın mimari alandaki etkisi, 21.yüzyıla kadar devam etmiştir. Klasik sanat anlayışında yer alan sadelik ilkesi, bu akımda ağırlıklı olarak uygulanmıştır. Akıma yönelik sanat anlayışında; güçlü dikey ve yatay çizimler ile birlikte ayık renklerin sıklıkla kullanıldığı görülmektedir.
Akımın ortaya çıkması, aslında mevcut akımlara bir tepki niteliği de taşımaktadır. Bu akım, rokoko ve barok tarzları ile inşa edilen yapıların özüne dönmeleri gerektiğini savunulmuştur. Bunun için de daha sade çalışmalar ve tasarımların yapılması gerektiği düşünülmektedir. 16.yüzyılda yoğun bir şekilde kullanılan mimari yöntemler, bu akımla birlikte tekrar gün yüzüne çıkmıştır.
Neoklasizm Akımında Mimari Özellikler Nelerdir?
Akımın temelinde sadelik yer almakla birlikte, kendine özgü unsurlar da bulunmaktadır. Neoklasizm akımının mimari özellikleri şöyle ifade edilebilir:
- Dikey ve yatay çizgileri yansıtan sütunlar yoğun bir şekilde kullanılır,
- Sütunlar, anıtsal yapı şeklinin ortaya çıkmasını sağlamıştır,
- Simetrik bir bakış açısı, binaların yapısında kendini gösterir,
- Binaların standart yapılardan daha büyük olduğu görülür,
- Kubbeli ya da üçgen şeklindeki çatılar sıklıkla kullanılır.
Dünya genelinde pek çok yapının bu akım doğrultusunda inşa edildiklerini görmekteyiz. Türkiye’de de Neo klasizm akımına dayalı yapılar bulunmaktadır. Bu yapılara örnek olarak İstanbul Arkeoloji Müzesi gösterilebilir. Müzenin inşa tarihi 19.yüzyıla denk gelmektedir. Aynı zamanda, 3.TBMM Binası da bu akıma uygun tarzda yapılan bir yapı olarak dikkat çekmektedir.
Yurt Dışında Mimarlık Eğitimi İçin Neler Gerekiyor?
Neoklasizim akımına dayalı yapılar, mimarlık eğitimi almak isteyen öğrencilerin ilgisini çekmektedir. Yurt dışında kaliteli bir üniversiteden eğitim alarak, farklı akımların mimari yansımaları öğrenilebilir.
Yurt dışında mimarlık eğitimi almak isteyen öğrencilerin, bazı gereksinimleri karşılamaları gerektiğini söylemeliyiz. Öncelikle dil konusunda herhangi bir eksiklikleri bulunmamalıdır. Ayrıca, mimarlık başvuruları için spesifik bir portfolyo hazırlamak da gerekmektedir. Öğrencilerin mimari portfolyo hazırlama aşamasında zorluk yaşadıklarına tanık olmaktayız. Bu nedenle, mimarlık başvuruları öncesinde profesyonel bir destek almak gerekebilir.
Neoklasizm akımı mimarlık eğitimlerinde öğrencilerin keyif aldıkları mimarı yapıların düşünce yapısını yansıtmaktadır. Mimarlık başvuruları için Design House İstanbul ile iletişime geçerek mimarlık kabullerinizi şansa bırakmamalısınız.