Yurt dışında mimarlık eğitimi hedefleyen öğrenciler için kaliteli bir mimarlık eğitimi almak son derece önemli. Bu nedenle dünyanın en iyi mimarlık okulları hakkında bilgi vermek, mimar adayları için yararlı olabilir. Sürece başlamadan önce, mimar adaylarının hedeflerini belirlemeleri tavsiye edilebilir. Her zaman için hedefler doğrultusunda hareket etmek, mimar adaylarının başarı şanslarını artıracaktır.
Öncelikle; yurt dışında isim yapmış mimarlık fakülteleri için mimar adaylarının işlerinin çok da kolay olmadığını söylemeliyiz. Aslında mimarlık eğitimi, yapısı gereği öğrencilerin sıklıkla tercih ettikleri bölümler arasında yer aldığından, aynı durum Türkiye için de geçerlidir. Yani bir önceki yılın Mimarlık fakülteleri Taban Puanları göz önüne alındığında, Türkiye’de mimarlık eğitimini kazanmak için de öğrencilerin yüksek puana ihtiyaç duydukları görülebilir.
Mimarlık Eğitimi Zorlu Derslerden mi Oluşuyor?
Günümüzde Mimarlık Fakültesi müfredatı adı altında kolay dersler verildiğini iddia etmek doğru değil. Ancak disiplinli bir çalışma düzeni sayesinde her dersin başarılı bir şekilde tamamlanabileceği de göz önüne alınmalı. Bu durumda, yurt dışında prestijli bir mimarlık eğitimi almak isteyenlerin hem kabul sürecinde hem de kabul sonrasında ciddi bir efor sarf etmeleri gerektiğini bilmeleri gerekiyor.
Dünyanın en iyi mimarlık okulları verdikleri eğitimlerle mimar adaylarını eğitim sonrası döneme hazırlamakta. Bunun için mimarlık eğitimleri, mimar adayları için ne kadar zor olursa, kariyer sürecinde başarı elde etmenin daha olası olduğuna inanmaları gerekiyor. Mimarlık Bölümleri tüm öğrencilere disiplinli bir lisans eğitimi sunarak, onların mimarlık kariyerine hazır hale gelmelerine yardımcı olmakta.
Dünyanın En İyi Mimarlık Fakülteleri İçin Tercihler Nasıl Olmalı?
Mimarlık eğitimi almak isteyen öğrenciler için yurt dışında sayısız imkanın olduğunu söylemeliyiz. Mimarlık alanı için sunulan imkanların bu kadar çok olması, öğrencilerin kabul şanslarının yüksek olduğunu gösteriyor. Dünya genelinde eğitim veren mimarlık fakülteleri, kabul sürecinde birtakım gereksinimler talep ederek rekabetçi bir kabul süreci oluşturmakta.
Öğrencilerin, mimarlık başvurularında dikkat çekici bir portfolyoya ihtiyaçları olduğu söylenebilir. Çünkü öğrenciler tarafından hazırlanan portfolyolar, üniversite kabullerinde öğrencileri öne geçiren önemli bir unsur. Mimarlık eğitimi almak için lise mezunu öğrencilere 4 ve 5 yıllık farklı programlar sunulmakta. Mimar adayları, kariyer anlamında, kendi hedeflerine yönelik doğru bir tercih yapmalılar.
1- Dünyanın En İyi Mimarlık Okulları – University College London (UCL)
Avrupa’da kaliteli bir eğitim almak isteyen öğrencilerin karşısına pek çok bölüm için çıkan İngiltere, mimarlık eğitimi için de tekrar sahnede… İngiltere’de kaliteli bir eğitim veren University College London, kamu araştırma üniversitesi olarak her yıl başarılı mimarlar yetiştiriyor. Bu anlamda, ‘kaliteli mimarlık okulları neden bu kadar önemli?’ sorusu akıllara gelebilir. Kaliteli okulların standart okullardan en büyük farkı, kapsamlı eğitimler ve kariyer imkanları ile gündeme geliyor.
Üniversitede verilen mimarlık lisans eğitimi, öğrencilere geniş ve çeşitli bir deneyim kazandırarak onlara bağımsız ve yaratıcı tasarım yaklaşımları öğretmekte. Eğitim boyunca tüm mimar adayları, kendi mimarlık tarzlarını geliştirmeye yöneltiliyor. Yani okuldan çıkan mimarlar, homojen bir bilgi düzeyinden ziyade, kendi yeteneklerine uygun bir hale geliyor.
Liseden sonra 3 yıllık olarak verilen bu mimarlık eğitimi, başvuru sürecinde portfolyo değerlendirmeye son derece önem veriyor. Ayrıca, üniversiteye başvuru yapacak mimar adaylarından, IB diploma puanı için de 36 puanlık bir minimum puan talep ediliyor.
2- Dünyanın En İyi Mimarlık Okulları: Delft Teknoloji Üniversitesi
Delft, daha çok teknoloji ve mühendislik alanlarıyla isim yapmış olsa da, Hollanda’da verdiği kaliteli mimarlık eğitimiyle de adından çokça söz ettiriyor. En iyi mimarlık fakülteleri ekşi sözlük aramalarında da okul hakkında çok sayıda bilgiye erişmeniz mümkün. Daha çok şehirleşme yönüne ağırlık verilen lisans programında Hollanda’nın kendi dilinde eğitim veriliyor.
3- Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT)
Pek çok alanda ismini duyduğunuz MIT Enstitüsü, mimar adaylarının mimarlık okulları hayalini de süsleyen bir okul. Her yıl Times Higher Education üniversite sıralamalarında üst sıralarda yer alan MIT, mezun ettiği öğrencilerinin kısa sürede kariyer sahibi olmalarına yardımcı oluyor.
MIT, dünya genelinde rekabetin çok yüksek olduğu bir okul. Bu nedenle yıllık ortalama %8 civarında bir kabul oranına sahip. Üniversitede eğitim almak için önemli miktarda öğrenim ücreti ödemek gerekiyor. Ancak başarılı öğrenciler için kapsamlı burslar almak da imkan dahilinde.
Dünyanın en iyi mimarlık okulları kabullerinde başarılı bir portfolyo sunumuna ihtiyaç bulunuyor. Bu nedenle, sizi diğer öğrenci adaylarından öne çıkaracak mimari portfolyo örneklerini hazırlamak zorundasınız. Bu süreçte başarılı bir portfolyo hazırlamak adına Design House İstanbul ile görüşebilirsiniz. Yurt dışında eğitim için gerekli olan sınavlar hakkında da aba Yurt Dışı Eğitim’den bilgi alabilirsiniz.