Eskiz; özellikle modacılar, mimarlar, ressamlar ve grafik tasarımcıları tarafından sıklıkla kullanılmaktadır. Eskiz defterine çizim yaparken bunun en iyi şekilde yerine getirilmesi son derece önemlidir. Başarılı bir eksiz çizimi yapılması sonrasında gelecek olan ürünün ya da eserin kaliteli bir şekilde tamamlanmasını sağlamaktadır. Eskiz ile yapılan eser ya da ürünlerin ortaya çıkarılmasında kaliteli parçalar kullanılmalıdır. Yapılan çizimlerin anlaşılır olması ve sonraki dönemlere aktarmak için yıpranmaması adına iyi ürünlerin kullanılması oldukça önemlidir.
Eskiz nedir sorusu özellikle mimari ve grafik tasarımı alanında olanlar için önem ifade etmektedir. Eskiz; kısaca ifade etmek gerekirse planlanma şeklinde değerlendirilebilir. Çünkü ileride bitmesi gereken bir ürünün ya da eserin kaba halinin el yetenekleri ile ortaya konulması şeklinde ilerleyen bir süreçtir. Eskiz sadece tek bir amaca yönelik olarak ortaya koyulmaktadır. Birden fazla amaca yönelik eksiz çizimleri oluşturulmaktadır.
Eskiz çizimini yerine getiren sanatçının gördüğü ve resmetmek istediği herhangi bir şeyi taslak halinde kağıda dökmesi için eskiz defterine çizim metodu uygulanmaktadır. Bununla beraber sanatçı, sonradan kullanmak üzere fikir geliştirebilir ve bunu sonraki sürece taşımak için kaydedebilir. Kısacası eskiz; hızlı bir şekilde resmin taslak haline getirilmesinde kullanılmaktadır. Taslak halinde kullanılan eser ya da ürünler başlı başına bir sanatçının sanat eseri olarak tanımlanmaktadır. Hatta dünyaca ünlü ressamların çoğunun eskiz çizimleri birer sanat eseri niteliğindedir. Bu taslak halinde olan eserlerin çoğu günümüzde müzede sergilenmektedir.
Eskiz Defterine Çizim ve Eksiz Defteri Önerisi
Eskiz kavramının ne olduğunu tam olarak algılamak için bu çizimlerin tarihine derinlemesine inmek gerekir. Çünkü eskiz çiziminin köklü bir tarihe sahip olduğu bilinmektedir. İlk örneklerine klasik dönemde rastlanılan Mimari eskiz çizimleri o dönemde yalnızca ana ürüne ye da esere ulaşmayı kolaylaştıran bir adım olarak kendini göstermiştir. Ayrıca bu çizimler sanatsal bir özelliğe de sahip olmamaktaydı. Ancak ilerleyen dönemlerde ve özellikle 18. ve 19. yüzyıldan itibaren bu çizimler sanat olma özelliğini kazanmaya başladı.
Natüralizm sanat akımının da etkisiyle eskiz çizimi zamanla manzara görüntülerinin tasvir edilmesinde de kullanılmaya başlandı. Günümüzde ise bu durum halen daha aktifliğini korumaktadır. Özellikle turistik gezi esnasında sanatçıların görmüş oldukları doğa ya da deneyimlerin hızlı bir şekilde taslağa aktarılması çizim yöntemleri arasında yer almaktadır. Eskiz defterine çizim yöntemlerinin en yalın tasvir hallerinden biride insanları hızlı bir şekilde kağıda dökmedir.
Eskiz yönteminin uygulanması çoğu alanda kişilere kolaylık sağlamaktadır. Çünkü eskiz sayesinde, çizimine taslak halinde başlayan sanatçının yaratıcılık sürecinde nasıl bir fikre sahip olduğu tespit edilmektedir. Böylece projeyi nasıl tasarladığı ve geliştirdiği daha kolay bir şekilde göze çarpacaktır. Eskiz çizimi yapmanın bir diğer güzel yönü ise hem soyut hem de somut kavramların kağıda aktarılmasıdır. Sanatçı isterse bir fikrini resmedebilir. Ya da somut halde bulunan bir nesne üzerinde kendi sanat anlayışını konuşturabilir.
Eskiz çizimleri yaparken sanatçı aynı zamanda çizim tekniğini de geliştirme imkanına sahiptir. Çünkü her çizim yapıldığında sanatçı pratik yapmaktadır. Bir sanatçı ya da tasarımcı için bir ürün veya eser ortaya koyulurken en özgür olunan alan çizim aşamasıdır. Bu aşama herhangi birine ya da kuruma çizimi sunma durumu olmadığından, kişinin en rahat olduğu süreçtir. Yani eskiz defterine çizim yaparken sanatçının hata yapması serbesttir. Ayrıca bu aşamada varsa çizim hataları ortaya çıkmakta ve ürünün son hali ona göre şekillenmektedir. Bunlara ek olarak eskiz ile yapılan çizimler tamamen kişinin kendine özgü resimlerdir. Yani sizden başka hiç kimse kafanızda yer alan fikirleri bilemez ve çalamaz. Bu durumda sadece kendinize özgün eserler ortaya çıkarmayı amaçlar.
Eskiz Kağıdı Nasıl Kullanılır?
Her sanatçının kendine özgü bir eskiz çizme metodu bulunmaktadır. Kimi sanatçı tamamen sade olmayı amaçlarken kimi sanatçı ise detaylı bir ürün ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır. Bu çizimleri yapmak için eskiz defterine ve kurşun kaleme ihtiyaç duyulmaktadır. Ancak kurşun kalem kullanımı zorunlu değil, onun yerine tükenmez kalemde kullanılabilir. Eskiz defterine Sulu Boya yapılır mı sorusuna verilecek cevap ise; evettir. Yani isteyen projesinde sulu boya ya da yağlı boyada kullanabilir.
Çizim yapmak için en kullanışlı materyaller arasında kağıt ve kalem yer almaktadır. Çantanızda ya da cebinizde her daim taşıyabileceğiniz bir kalem ve bir kağıtla o an gördüğünüz her şeyi resmetme imkanınız oldukça fazladır. Eskiz defterine çizim her ne kadar teknolojik imkanların gerisinde kalsa da elektriğe ye da internete ihtiyaç duymadan istediğiniz zaman çizimlerinizi yapabilirsiniz.
Eskiz Çizim Metotları Nelerden Oluşmaktadır?
Eskiz çizim tekniklerini bilmek bu yönteme oldukça katkı sağlamaktadır. Fakat kullanılan metotların birbirinden farklı yöntemleri bulunmaktadır. Bu metotların başlıca olanları; kroki çizimi diğer bir adıyla kabataslak çizim, poşat ve portredir. Bu metotlar sayesinde hem çizimler kolaylıkla yapılmakta hem de ürünün son hali rahat bir şekilde ortaya koyulmaktadır.
Kroki çizimi yani kabataslak çizim; sanatçının karşılaşmış olduğu bir anı ya da cismi hatırlaması için kaba bir çizimle resmetmesidir. Bu sayede sanatçı gördüğü bir şeyi kalıcı olarak hatırlama fırsatını elde edecektir. Bu çizim yönteminde son ürün etkisi olup olmamasının bir önemi yoktur. Bu yöntemi en çok moda tasarımcıları kullanmaktadır. Çünkü özellikle bu sanatçılar o an gördükleri canlı bir modeli hızlı bir şekilde çizerek sonradan hatırlamak için işine kolaylaştırmaktadır.
Poşat; sanatçının görmüş olduğu bir sahneyi ya da görüntüyü etkisini kaybetmeden eskiz defterine çizim yöntemine renkli olarak aktarmasıdır. Bu teknik sayesinde hem görüntünün o anki renk ahenkleri hafızada tutulmuş olmakta hem de görüntüdeki ışık ögesi kağıda aktarılmaktadır. Poşat tekniği en çok manzara resimlerinde kullanılmaktadır. Kroki tekniğinde çizim ön planda iken poşat tekniğinde renkler ön planda olmaktadır. Poşat tekniğini en çok kullanan dünyaca ünlü ressamlar arasında Van Gogh ve Claude Monet yer almaktadır.
Portre tekniği ise; kişinin anlık olarak çevreye yaymış olduğu en ufak bir hareketinin resmedildiği tekniktir. Bu bir gülüş, bakış ya da mimik olabilir. Resmedilecek model sanatçı tarafından doğru bir açıya ve ışığa oturtularak modelin çizimine başlanır. Portre eskizi yapılırken sanatçı istediği aracı kullanabilir. Bu araç kara kalem ya da sulu boya olabilir. Çizim sonucunda ortaya çıkarılan resimler sanatsal değer taşıma özelliğine sahiptir.
Eskiz Defterinin Seçimi ve Kullanımı Nasıl Olmalıdır?
Eskiz defterine çizim yöntemine başlamadan önce hangi ölçüde bir defterin sanatçıya uygun olduğu belirlenmelidir. Büyük boyutlu resim ya da tasarımlar üzerinde çalışılıyorsa büyük ebatlı defterler tercih edilmelidir. Ayrıca bu defterler masa başında çalışanlar içinde önerilmektedir. Bunun yanında gezip gördüğünüz yerleri o anda resmediyorsanız kolay taşınabilen küçük defterler tercih etmeniz işinizi kolaylaştıracaktır. Yine o an aklınıza gelen fikirleri resmetmek sizi daha mutlu ediyorsa tercihiniz küçük defter olmalıdır.
Eskiz defteri kullanılırken bazı basit noktalara dikkat edilmelidir. Öncelikle yapılan çizimler belli bir sistem içerisinde yürütülmeli ve birbirine karıştırılmamalıdır. Ayrıca kullanılan kalemin özelliğine göre bir sonraki sayfaya ya da arkaya geçmemesi ve iz bırakmaması gerekir. Bu sorunu yaşamamak için kalın yapraklı defterlerin kullanımı daha uygun olacaktır. Burada hem defterin hem de kalemin uygun olanlardan tercih edilmesi kullanımı kolaylaştıracaktır.
Kalem tercihinde bulunurken kolay silinebilen özellikte olmasına dikkat edilmelidir. Kolay silindiği için defterin kullanım ömrü de uzun olacaktır. Eskiz defterine çizim yaparken daha kolay ilerleme kat etmek için kareli ya da çizgili defterlerin kullanılması önerilmektedir. Bu sayede çizimleriniz hem kolaylıkla ilerleyecek hem de çizimler esnasında size kılavuzluk edecektir. Fakat çizime göre defter tercihi de değişmektedir. Üreteceğiniz esere göre düz ve beyaz defter seçimi de yapılmaktadır.
Eskiz Defterinin Özellikleri
Sanatçı olarak eskiz defteri sürekli yanınızda bulundurmanız gereken materyaller arasında yer almaktadır. Sürekli yanınızda tutacağınızdan defterin kapağının kalın olanlardan seçilmesi ömrünün uzun olmasını da beraberinde getirmektedir. Bu sayede yıpranmadan uzun yıllar boyunca muhafaza edebileceksiniz. Eskiz defteri sanatçıyı motive etme konusunda oldukça etkilidir. Sanatçıyı çizme teşvik etmektedir.
Eskiz defteri tek bir renkte ve boyutta olmamalıdır. Sanatçının istek ve ihtiyaçlarına yönelik eskiz defteri boyutu ve rengi oluşturulmalıdır. Eskiz defterine çizim pek çok iş kolu için fazlasıyla kullanılan yöntemlerin başında gelmektedir. Günümüzde sanat okuyan öğrenciler başta olmak üzere pek çok farklı iş kolunda bu teknik kullanılmaktadır. Sanatçının fikrini ve aklında kalan görüntüleri kağıda dökmek için küçük bir taslakla işe başlaması gerekmektedir. Böylelikle çizim tekniği hem gelişmekte hem de çizimlerde hız kazanılmaktadır.
Çizimler yapılırken sanatçının kendini rahat hissetmesi için kullanılan araç ve gereçlerin ihtiyaçlarla paralel olması önemlidir. Bunun için kullanılan defterlerin kaliteli ve çizim amacına yönelik olması eserin ortaya çıkarılmasında etkilidir. Kağıdın tercih edilen türünden tutunda kapağın kalınlığına kadar defter planlaması yapılmalıdır. Bu sayede eskiz çizimleri daha kolay hale gelecek ve aynı zamanda süreden de tasarruf edilecektir. Eskiz defterine çizim yapmak için ihtiyaca yönelik renk ve boyutta seçimler yapılmalıdır.
Eskiz defteri genel olarak çok sayıda amaç için kullanılmaktadır. Bir fikrin ortaya çıkması sırasında fikre yönelik taslak oluşturmak önemlidir. Bu taslaklar, fikrin gelişmesini ve somut hale gelmesini sağlamaktadır. Somut fikirler, düşüncelerin gelişimini hızlandırmaktadır. Eskiz defteri, faydalı fikirlerin gün yüzüne çıkmasına yardımcı olmaktadır. Anlık oluşan fikirlerin hayat bulmasına yardımcı olan eskiz çalışmaları, üniversite eğitimi almak isteyen öğrencilerin gelişimlerine de katkı sağlamaktadır.
Bilindiği gibi güzel sanatlar, tasarım ve mimarlık vb. alanlarda eğitim almak isteyen öğrencilerin yurt dışı kabullerinde portfolyonun önemi büyüktür. Öğrenciler, hazırladıkları portfolyoları sunarak kabul sürecine adım atarlar. Dünyanın en prestijli okullarından kabul almak isteyen öğrencilerin hazırladıkları portfolyolar dikkat çekici olmalıdır. Bu nedenle, çizim yetenekleri üst seviyede olan öğrenciler başarılı çalışmalar sunabilirler. Eskiz defterine çizim çalışmaları öğrencilerin çizim becerilerini geliştiren bir uygulamadır.
Mimarlar için eskiz çalışmaları, hayallerde canlandırılan projelerin kağıda aktarılmasını sağlamaktadır. Grafikler için de durum benzerdir. Bunlar, kağıt üzerinde tasarımlar oluşturarak çizimlerini gerçek hayata ulaştırmaktadır. Moda tasarımcıları dahi eskiz çalışmalarından pek çok fayda elde etmektedir. Örneğin moda tasarımı sürecinde el becerileri gelişimine eskiz çalışmaları ciddi anlamda destek sağlar. Kara kalem çalışmalarının vazgeçilmezi olan eskiz pratikleri çizim yapan her kesime sayısız faydalar sunmaktadır.
Eskiz defterine çizim konusunda destek ihtiyacınız bulunuyorsa Design House İstanbul ile iletişime geçebilirsiniz. Yurt dışında mimarlık eğitimi almak istiyorsanız profesyonel bir danışmanlık hizmetine ihtiyaç duyabilirsiniz. Yurt dışı kabulleri için gereken danışmanlık hizmeti almak üzere aba Yurt Dışı Eğitim ile görüşebilirsiniz.