Animasyon ve oyun endüstrisinin gelişiminin hız kesmeden devam ettiği günümüz teknoloji çağında elektronik ortamda yapılan oyun tasarımları da dikkat çeken gözde alanlardan biri haline geldi. Oyun tasarımı teknik becerilerin olduğu bir sanat dalı olarak görülebilir. Başta sanatçı diyebileceğimiz mühendislerle birlikte birçok kişinin iş birliği ile gerçekleştirilen oyun tasarımı büyük bir kompozisyonu da andırmakta. Projede yer alan herkesin bir uzmanlık alanı olup o alanda oyunu geliştirdiğini de unutmamak gerekiyor.
Tasarımcılardan daha detaylı söz edecek olursak; onlar için bilgisayar oyunun genel görünümünü dizayn eden, oyun hissi, karakterler ve oyundaki genel çevreden sorumlu olan kişiler denilebilir. Bu bağlamda dijital oyun tasarımı ve animasyonu yapılırken birtakım interdisipliner teknik yeteneklere sahip olmak gerekiyor. Hem bu becerilerin neler olduğunu öğrenmek, animasyon ve oyun tasarımı hakkında bilgi almak hem de oyun yapımındaki iki önemli dal olan programlama ve görsel sanatlar konularını incelemek için yazımızın devamına göz atabilirsiniz.
Her Şeyden Önce Oyunları Anlamak Gerekiyor
Her birey hayatının bir döneminde oyunlara ilgi duyuyor ve bazıları tutku haline gelen oyun severliklerini daha ileriye taşımayı başarıyor. Bu noktada oyun oynama ve oyun tasarlama işinin önemini kavrayıp oyunların gelişim sürecine hâkim olmak gerekiyor. Şöyle ki oyunlar konsol oyunları, yüksek bütçeli oyunlar ve günümüzde akıllı cihazların popülerliği ile çeşitli ve nispeten daha ucuz olarak farklı platformlarda farklı şekilde geliştiler. Bir başka deyişle oyunlarının evrimini anlamak oyun dünyasına giriş için ilk adım da denilebilir.
Oyun Dünyasında Sanat, Tasarım ve Animasyon
Oyun teorisi ve oyunun unsurlarını anladıktan sonra modern oyunların ana çekirdeğini oluşturan sanat, tasarım ve animasyona bakmak gerekiyor. Oyun içerisindeki efektlerden karakterlerin canlılığı, animasyon öğeleri ve menünün yapısına kadar tüm detaylar görsel sanatlar üzerine çalışanlar sayesinde gerçekleştiriliyor. 2 ve 3 boyutlu grafik tasarım ile görsellik programcıların işleyebileceği hale sokuluyor. Sinematik etkinin verildiği oyunlarda 3D oyun tasarım programı olarak Studio Max, Maya, Lightwave, gibi yazılımlar kullanılıyor.
Programlama Nedir?
Oyunun yazılıp kodlanması programlama ile yapılıyor. Bu dalı seçen kişilerin nesnelerin etkileşimini kavrayabilmeleri için özellikle matematik, fizik ve geometri alanlarında iyi olmaları gerekiyor. Oyun tasarımı programları dillerinden C++, Delphi, Java ve Visual Basic ise popülerler arasında yer alıyor. Ayrıca oyundaki görselliği tam anlamıyla oluşturabilmek için birden fazla programlama dilinin öğrenilmesi ve oyun tasarımı eğitimi alınması da gereklidir.
Proje Yönetimi ve Ekip
Oyun tasarımcıları aynı zamanda projenin yöneticisi olarak da görülebilir. Ancak oyun yukarıda da değindiğimiz gibi her şeyden önce bir ekibin ortaklaşa çalışmasından meydana gelen bir süreçtir.