“Dünyanın yaşamından bir dakika geçiyor. Onu olduğu gibi resmedin.”
Charles Pratt işte bu sözlerin sahibi olan öğretmeni ünlü ressam Paul Cezanne’den ilham alarak Pratt Institute’u 1887 yılında kurdu. Sanatın, ilerlemenin, dönüşümün ve değişimin öncülüğünü üstlenen Pratt Institute açıldığı dönemde, ırk, sınıf ve cinsiyet ayrımı yapmadan öğrenci kabul eden sayılı eğitim kurumu arasında yerini aldı. Ağırlıklı olarak mimari, sanat ve tasarım alanlarında eğitim veren enstitüyü bu yazımızda Pratt Institute of Design’ıın eğitim verdiği bölümlerden bir kısmını yakından tanıyacağız.
İletişim Tasarımı
İletişim Tasarımı bölümü çok yönlü, pratik zekalı ve eleştirel düşünce kabiliyeti gelişmiş, bireyler yetiştirmeyi amaçlar. Öğrencilerinin kültürel mirası geliştiren, çevresinden ilham alan ve çevresine ilham veren bireyler olması hedefine yönelik ders programları hazırlar.
Bölümde öğrenciler, kavramsal düşünme tekniklerini, tasarım yöntemlerini, iletişimi ve sunum becerilerini kullanarak içerik üretmeyi öğrenirler. Basılı ve dijital medyada 3-D hatta 4-D içerikler üretmek gibi somut çıktılarının yanı sıra program öğrencilerine bambaşka bir bakış açısı sunuyor. İletişim Tasarımı, verdiği eğitim ile önyargıları yıkan, risk alan, fikirleri ve ürünleri sorgulayan ve teste tabi tutan, doğru sonuca kendi kararı ve deneyimiyle ulaşan bireyler yetiştirir.
Moda
İllüstrasyon, fotoğraf, performans sanatları, film ve görsel sanatlar gibi çeşitli dallardan etkilenen Moda, Pratt Institute’da disiplinler arası bir eğitim olarak karşımıza çıkıyor.
Moda eğitiminde öğrenciler, merak ve hayal gücü gibi kavramsal süreçler vasıtasıyla yeni bir vizyon ve dil geliştirirler. Bu bölümden mezun olan öğrenciler 2-D ve 3-D çizimler, desen üretimi ve tercih ettikleri materyallerle üretimi tamamlayabilme becerilerini kazanırlar. Pratt stiliyle öğretilen bu beceriler öğrencilere çağının ötesinde, özgün koleksiyonlar üretme becerisi de kazandırır. Sadece bugüne ve üretime değil, modanın tarihine ve teorik çerçevesine de dokunan Pratt Institute Moda Bölümü, bu alanda başarılı olmak isteyen öğrenciler için ideal.
Endüstriyel Tasarım
Entelektüel kapasitesi yüksek, bilgili, güçlü bireyler yetiştirmek Endüstriyel Tasarım bölümünün başlıca hedeflerinden biri. Bölüm, hem bireysel hem de grup çalışmalarını desteklediği atölye derslerinde fikirlerin anlaşılır formlarda sunulması ve yaratıcılığın kullanım alanlarının genişletilmesi için çalışmalar yürütüyor. Mezunlar, hem analog hem dijital araçları etkin kullanabilmeyi, hayal ettiklerini 2-D ve 3-D formlarda görselleştirebilmeyi ve araştırma sürecinden uygulama aşamasına kadar tüm tasarım aşamalarını bu eğitim programıyla öğrenmek mümkün ancak bölümün vaat ettikleri bu kadarla sınırlı değil. Bölüm aynı zamanda eleştirel düşünebilen; fikirlerini ergonomik, sosyal ve ticari açılardan değerlendirebilen; bu sayede de hem akademik hem de pratik dünyada çokça aranan bireyler yetiştiriyor.
Kaynak