1968 yılında Cenevre’de kurulan International Baccalaureate (IB) veya Türkçeleştirilmiş haliyle Uluslararası Bakalorya programı temelinde eğitim sistemine bir standart getirerek evrensel ders içerikleri ile global bir müfredat oluşturmayı amaçlamaktadır. Araştırma ve öğrenme süreçlerini ömür boyu sürdüren bireyler yetiştirmeyi amaçlayan IB programı diploması 100’den fazla ülkede binlerce üniversitede kabul görmektedir.
IB dersleri edebiyat, matematik, yabancı dil, beşerî ve deneysel bilimler ile güzel sanatlar olmak üzere 6 farklı ders grubundan oluşmaktadır. IB diploma puanı bu dersler ile diğer proje ve ödevlerden alınacak puanlara göre hesaplanmaktadır. Design House İstanbul’da verilen IB visual arts dersleri ile kendinizi geliştirebilir ve hedeflerinize ulaşabilirsiniz. Yazımızın devamında IB visual arts derslerinin içerikleri ve kazanımların neler olduğunu inceleyebiliriz.
1- IB Visual Arts Eğitiminin İçeriği Nasıldır?
Görsel sanatlar eğitimi, içeriği ile öğrencilerin yaratıcılıklarını tanımaları ve zaman içerisinde geliştirmelerini kapsamaktadır. Öğrenciler sınırlarını zorlamaya teşvik edilerek onlara problem çözüp çeşitli düşüncelerde analitik beceriler kazanmalarını sağlayan bir eğitim modeli sunulmaktadır. Ayrıca öğrencilerin birer sanatçı olarak teknik yeterlilik ve özgüven kazanmaları yolunda çalışmalarına katkı sağlanmakta ve fikirlerini kendilerine güvenerek ifade etmeleri konusunda destek verilmektedir. Katılımcılar eğitimler ile birlikte sanatın dinamikliği ve değişkenliğini diğer bir değişle doğasını da anlamaya teşvik edilmektedir.
2- Dersler Kimlere Yöneliktir?
Derslerde verilen eğitim, lisans hayatında görsel sanatlar seçmek isteyen ve bu alanda uzmanlaşmak isteyen öğrencilere yöneliktir. IB diplomaları ile özellikle Avrupa, Amerika ve Kanada gibi sanat alanında oldukça ileride olan lokasyonlarda eğitimlerine devam etmek isteyen öğrenciler için IB visual arts eğitimi oldukça yararlıdır. Ayrıca eğitim, görsel sanatların bir dalında hayat boyu kendini geliştirmek isteyenlere herkese de açıktır.
3- Görsel Sanatlar Eğiminin Amaçları Nedir?
Görsel sanatlar üzerine verilen eğitimin birincil amacı katılanların yaşam boyu sanatla etkileşimde kalmaları ve zevk almalarını sağlamak üzerinedir. Öte yandan sanat alanında eleştiri yapabilen, bilinçli, bilgi ve becerilerini yansıtabilen bireyleri hazırlamak da eğitimin hedefleri arasındadır. Derslerle birlikte tüm katılımcıların sanattaki akımlar ile kültürlerin çeşitliliğini keşfedebilmesi yanında algı, teknik ve analitik yetkinliklerinin de geliştirilmesi amaçlanmaktadır.
Kaynaklar
- https://abaegitim.com/ib-uluslararasi-bakalorya-programina-genel-bakis/
- https://abaegitim.com/ib-dersleri-nedir-ve-kimler-almalidir/