Advanced Placement ilk olarak Amerika Birleşik Devletleri’nde uygulanmaya başlanan ve sonrasında tüm dünyada yaygınlık kazanan bir eğitim programıdır. İlk defa 1955 yılında uygulanmaya konulan program şu an 60’tan fazla ülkede uygulanmakta ve geçerlilik görmektedir. İleri Düzey Yerleştirme Programı olarak da adlandırılan Advanced Placement, SAT sınavlarının da uygulayıcısı olan Collage Board tarafından yürütülmektedir. AP programı 6 farklı alanda 38 dersten oluşmaktadır.
AP Studio Art Programı Nedir?
AP Studio Art Programı üç farklı kurstan oluşur: Bunlar 2-Dimensional Design, 3-Dimensional Design ve Drawing’dir. Studio Art dersleri sanatsal eğilimi yüksek öğrenciler için önerilir. Öğrencilerin yıl boyunca hazırladıkları çizimlerinden oluşan portfolyolar uluslararası platformda değerlendirilmektedir. Öğrenciler genellikle üç kurstan biri için portfolyo sunulması yönünde çalışırlar, ancak bir yıl içinde birden fazla portfolyo sunabilmek de mümkündür.
AP Studio Art derslerinde öğrenciler çeşitli araç, stil, obje ve içerik kullanarak 3 farklı bölümde ürün oluşturmaktadırlar:
Kapsam Genişliği (Breadth): Bu bölüm düşünce aralığını ve sanata yaklaşımı yansıtmaktadır.
Sürekli Araştırma (Concentration): Öğrencinin seçtiği bir konuda devamlı, derin ve çok perspektifli çalışmalarını yansıtmaktadır.
Seçili Çalışmalar (Quality): Öğrencinin en fazla başarılı olduğu form ve içerikteki çalışmalarını gösterir.
AP Studio Art Programının Hedefleri Nelerdir?
- Şekilsel ve kavramsal sorunların yaratıcı ve sistematik bir şekilde incelenmesini teşvik etmek.
- Öğrenciyi bilgilendiren ve eleştirel karar verme sürecine dâhil eden bir atmosfer içinde sanat yapmak.
- Öğrencilerin teknik becerilerini geliştirmelerini sağlamak ve öğrencilere görsel öğelerin işlevlerini tanıtmak.
- Öğrencileri, yaratıcı ve eleştirel olarak kültürlerine katkıda bulunabilecek bağımsız düşünürler olmaya teşvik etmek.
AP Programı Nerelerde Geçerlidir?
Dünya genelinde yaklaşık olarak 3300 üniversite her yıl AP sınav sonuçlarını kabul etmekte ve değerlendirmektedir. Her üniversitenin kendi politikasına göre belirlediği AP kabul koşulları vardır. Şöyle ki, bazı üniversiteler 3’ü geçerli not olarak kabul ederken bazıları geçerli not olarak 4 veya 5’i kabul etmektedir. Yurt içi vakıf üniversitelerinden bazıları da başvuran öğrencilerin AP sınav sonuçlarını baz alarak çeşitli imkânlar sağlamaktadır.
ABD’deki dört yıllık yüksekokulların ve üniversitelerin yüzde 90’dan fazlası AP sınavlarından alınan yüksek notlara kredi vermekte, alınan AP derslerinden öğrencileri üniversitede muaf tutmakta veya her iki olanağı da sunmaktadır. Tüm Kanada üniversiteleri başarılı AP puanları için kredi vermekte ve öğrencileri lisede aldıkları AP derslerinden üniversitede muaf tutmaktadır. İngiltere’deki kurumların çoğu üniversiteye kabulde AP sonuçlarını baz alırlar. AP dersleri Avusturya, Almanya, Hollanda, Norveç ve İsviçre’de ülke çapında kabul görmektedir. Türkiye’de Koç Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi ve Özyeğin Üniversitesi AP Sınavlarından alınan puanları tanımaktadır. (1)
Kaynakça
(1): http://www.tedistanbul.k12.tr/content/vakif/AP-icerik.html
- https://aphighered.collegeboard.org/courses-exams/arts/studio-art-2d-design
- https://www.nytimes.com/2014/11/02/education/edlife/art-portfolio-as-ap-test.html
- https://apcentral.collegeboard.org/courses/resources/frequently-asked-questions-about-ap-studio-art-program