Müzik Terapisi

müzik terapisi

Kendi Müziğini Yap

Hastalar ve ailelerin duygularını anlamak ve rahatlama atmosferinde ifade etmeleri için yaratıcı bir fırsattır. Bireyler birlikte müzik yapabilir, dinlemeyi seçebilir ya da her ikisini de yapabilirler. İsteyen kendi müziğini kendi de yapabilir. Belirli bir müzik türüne bağlı kalmaksızın müziği kendisi belirleyebilir. Terapötik deneyimler şarkı yazma, müzik performansları, vokal veya müziksel doğaçlama içerebilir. Bu çalışmalar için müzikal bir arka plan veya deneyim gerekli değildir. Müzik terapisi beden ve zihin arasındaki entegrasyon ve uyumu sağlarak sizi günlük yaşamın sıkıntılarından uzaklaştır.

Sanatsal Yetenek veya Eğitim Gerekli Değildir

 Müzik terapisi, her yaştan insan için (çocuklar, gençler ve yetişkinler) vücuttaki iletişim kanallarını açarak bireylerin kendilerini yaratıcı bir şekilde ifade etmelerini sağlar. Sanat, zihin, beden ve ruha şifa verebilecek güçlü bir duygu salımı üretebilir. Lisanslı sanat terapistleri, sanat sürecini vurgularken, teşvik ve rehberlik de sunarlar.

 Nöroloji, kardiyoloji, onkoloji, psikiyatri gibi klinik alanlarda ve özel gereksinimi olan bireylerin tedavisinde tamamlayıcı bir yöntem olarak kullanılmaktadır. Ayrıca müzik terapi; alkol ve madde bağımlılığının tedavisinde de önemli bir yere sahiptir.

  Hedefler Hangi Yollarla Elde Edilebilir?

  Müzik terapide, ritim, melodi ve harmoni gibi müzik unsurları tedavi amaçlı kullanılır. Mevcut duygulara, ruh hallerine ve düşüncelere dayanarak sanat eserini kendiliğinden oluşturma, stres ve yaşam geçişleri için rahatlama; sanat eseri yaratmak, hediye yapımı, nesiller arası sanat projeleri, hafıza kitapları, albümler ve hafıza kutuları oluşturmak gibi birbirinden değişik yollarla hedefe ulaşılabilinir.

  Müzik Terapisinin Faydaları Nelerdir? 

 Stresi azaltma, bakıcılar ve aile üyeleri ile sosyal etkileşim kurma, hafıza hatırlama ve yaşamdan zevk alma gibi özel ihtiyaçlar için kullanılabilir.  Müziğin, kan basıncı, solunum ritmi, solunum kalitesi, nabız sayısı gibi fizyolojik olaylara olumlu etki yaptığı bilinmektedir. Zaman içinde beynimizin hasarlı bölümlerini müzikle eğitebiliriz.

Alzheimer hastalığı veya demansı olan hastalar için, müzik terapisi sosyalleşmeyi hızlandırabilir, hatırlama ve dil becerilerine yardımcı olabilir ve ajite davranışının sıklığını azaltabilir. Bir krizle başa çıkanlar düşük tansiyon, azalan kalp atım hızı ve daha az kas gerginliğinden yararlanabilirler. Müzik terapisi çocukların ağrı ve stresli durumları yönetmelerine yardımcı olabilir; aynı zamanda kendini ifade etme, iletişim ve motor gelişimini teşvik edebilir.

Related Posts