
3D tasarım nedir?
3D modelleme, bilgisayar grafiklerinde, herhangi bir nesnenin veya yüzeyin 3D dijital gösterimini elde etmek için kullanılan bir tekniktir. Bir sanatçı, bir kafes oluşturmak için sanal alandaki noktaları (köşeler adı verilen) işlemek için özel bir yazılım kullanır. Sonuç olarak nesneyi forma sokan köşeler topluluğu diyebiliriz. Bu 3D nesneler, ağı deforme ederek veya başka şekilde köşeleri değiştirerek otomatik olarak veya manuel olarak oluşturulabilir. 3D modeller, video oyunları, filmler, mimari, illüstrasyon, mühendislik ve ticari reklamcılık gibi çeşitli ortamlar için kullanılır.
3D modelleme işlemi, tamamen canlandırılabilen dijital bir nesne üreterek karakteri animasyonu ve özel efektleri yapılabilen bir nesne haline getirir. Bir modelin çekirdeği aslında sanal alandaki en iyi noktalardan oluşan bir koleksiyon olarak tanımlanan ağdır. Bu noktalar bir 3d ızgaraya poligonal şekillerde birlikte eşlenir. Noktalar genellikle üçgen veya dörtlü olarak birleştirilir. Her nokta veya tepe ızgara üzerinde kendi konumuna sahiptir ve bu noktaları şekillerle birleştirerek bir nesnenin yüzeyi oluşturulur.
3D modelleme nasıl kullanılır?
3D modelleme, mühendislik, mimarlık, eğlence, film, özel efektler, oyun geliştirme ve ticari reklamcılık gibi geniş bir alanda kullanılmaktadır. 3D teknolojisinin popüler bir örneği, büyük hareketli görüntüler için kullanımıdır. Yönetmen James Cameron’ın 2009 yapım “Avatar” isimli filmini örnek verebiliriz. Üstelik bu film, film endüstrisinin Pandora’sını oluşturmak için birçok 3D modelleme kavramını kullandığında 3d endüstrisinin de dönüşmesine ve gelişmesine yardımcı oldu.
3D modelleme eğlenceli olduğu kadar zor sayılabilecek bir iştir aynı zamanda. Grafik sanat alanlarının birçoğundan farklı olarak, 3d modelleme önemli bir öğrenme eğrisine sahiptir ve karmaşık yazılımlara iyi bir şekilde hâkim olmayı gerektirir. 3D modeldeki yeni başlayanlar, 3D modellemeyi öğrenmek için gerçekten zaman ve enerji harcamalılar. Ancak yeteri kadar sabırlı olunursa animasyonlar, yapısal gösterimler ve video oyunu grafikleri oluşturabilir.
Kullanmayı seçtiğiniz yazılımın birçok çevrimiçi öğretici ve eğitici kursları ve kaynakları olacaktır. Yazılım ve 3d modelleme konusunda uzman olmanıza yardımcı olmak için bu kaynaklardan mutlaka yararlanın.
3D modelleme yazılımı
3D modelleme yazılımı, karakterlerin veya nesnelerin temel 3D modellerini tasarlamanıza olanak tanır. Tam özellikli programlar, tasarımlarınızı gerçekçi ayrıntılarla canlandırmak için ihtiyaç duyduğunuz araçları sağlar. Piyasada birbirinden farklı 3D modelleme yazılımı programı bulunmaktadır. Aşağıda sizin için birkaç tanesini listeliyoruz.
AutoCAD, 3D popüler olmadan çok önce 3D işlemlerini yapıyordu. Bu profesyonel ticari yazılım 1982’den bu yana kullanılmaktadır ve birçok tasarımcı tarafından altın standart olarak kabul edilmektedir. Windows ve macOS işletim sistemleri için de kullanılabilir.
Pixologic’ten ZBrush, profesyonel model yazılımında kil heykel teknikleri içermektedir. İşlemin ustalaşması birkaç saat sürmektedir, bu nedenle 3D tasarımda yeni başlayanlar için önerilmez. Aynı geliştiriciler benzer, ancak yeni 3D tasarımcıların önce deneyebilecekleri basit, ücretsiz bir 3D modelleme uygulaması olan Sculptris’i üretiyorlar.
Autodesk’ten 3DS Max, video oyun geliştiricileri ve görsel efekt becerileri ile popüler bir yazılımdır. Yazılım animasyon ve mühendislik yapabilse de, bu özellikler usta olabilmek için kapsamlı eğitim gerektirir. 3DS Max Windows ile birlikte çalışmaktadır.
SketchUp, 3D modellemede biraz tecrübesi olan tasarımcılar için bir 3D programdır. SketchUp, mimari yapılarda uzmanlaşmıştır ve mimariyi, iç tasarımı, kentsel planlama, mühendislik ve inşaatı görselleştirmek için sıklıkla kullanılır. Windows ve macOS işletim sistemleri için kullanılabilir
Blender, animasyonlu filmler, görsel efektler, sanat, interaktif uygulamalar ve video oyunları oluşturmaya uygun ücretsiz açık kaynaklı 3D modelleme yazılımıdır. Windows, macOS ve Linux işletim sistemlerinde çalışır
References