Site icon Design House İstanbul

Yaratıcı ve Mutlu Çocuklar Yetiştirmenin Anahtarı: Görsel Sanat Eğitimi

Görsel Sanat Eğitimi

Yaratıcı ve Mutlu Çocuklar Yetiştirmenin Anahtarı: Görsel Sanat Eğitimi

Görsel sanat eğitimi çocuğun sosyal, zihinsel ve ruhsal gelişiminde önemli bir rol oynar. Hem okul öncesi dönemde hem de okulda sunulacak nitelikli bir görsel sanat eğitimi, çocukların kendilerini özgürce ifade etmelerini ve yaratıcılıklarını geliştirmelerini sağlayacaktır. Ayrıca kendini görsel sanat uygulamaları ile özgürce dışa vuran çocuklar, gelişim süreçlerini daha mutlu bir şekilde geçirecektir. 

Çocuk Gelişiminde Görsel Sanatların Yeri

Görsel sanatlar oldukça geniş bir alanı kapsar. Resim, heykel ve tasarımın yanı sıra fotoğraf ve sinema gibi sanatlar da görsel sanatlar arasında sayılabilmektedir. Çocuğun görsel sanat eğitiminde ise ağırlıklı olarak resim ve tasarım disiplinlerinden faydalanılır. Resim ile renk, desen ve çizgi gibi kavramlarla tanışan çocuklar; tasarladıkları objeler ile boyut ve biçim gibi kavramları öğrenmeye başlar. Çocukların problem çözme becerisini de geliştiren görsel sanat eğitimi, çocuk gelişiminin çok farklı alanlarını destekler. 

Görsel dil, çağımızın teknolojik ortamında giderek daha fazla öne çıkmaktadır. Howard Gardner’ın çoklu zekâ kuramında görsel-uzamsal zekâ içinde değerlendirilen görsel düşünme becerisi, çocuğun zekâ gelişimi açısından oldukça önemli bir etkiye sahiptir. (1) Çocuğun çevresini ideal bir şekilde tanımasını sağlayan görsel düşünme yeteneği, olup bitenleri en iyi şekilde değerlendirebilmesine de olanak tanır. 

Görsel Sanat Eğitimi Çocuğa Ne Kazandırır?

Görsel sanat eğitimi ile çocuklar görsel olarak düşünebilmeyi ve kendilerini bu şekilde ifade edebilmeyi öğrenir. Duygusal gelişim ve zekâ gelişimi için fazlasıyla önemli olan görsel sanat eğitimi, çocuklara hayat boyu kullanabilecekleri birçok beceri kazandırır. Görsel sanat eğitiminin çocuklara sağladığı kazanımlara örnek verecek olursak:

Nitelikli Görsel Sanatlar Eğitimi Nasıl Olmalı?

Okul öncesi görsel sanat eğitimini, çocuk gelişimin en önemli basamağı olarak görmek yanlış olmaz. Bu dönemde başlatılan aktif sanatsal katılım, çocuğun çevresiyle olan etkileşimi üzerinde de olumlu sonuçlar yaratacaktır. Görsel sanatlar eğitimde materyal seçimi çok önemlidir. Çağın gerekliliklerine uygun malzemeleri belirlemek ve geniş bir çeşitlilik eşliğinde sunmak, çocuğun yaratıcı yönünü de güçlendirir. 

Eğitimde süreç sınıf ortamının dışına taşmalı, müzelerde ve sanat galerilerinde devam etmelidir. Müzeler, çocukların bakış açısını genişletir ve sanata olan duyarlılıklarının artmasını sağlar. Çocuğun görsel sanat eğitiminde hedef her çocuğu sanatçı olarak yetiştirmek değildir. Genel olarak amaçlanan; çocukların yaratıcılığını ortaya çıkarmalarına fırsat vermek ve hem ruhsal hem zihinsel gelişimlerine katkıda bulunabilmektir.

Kaynakça

 

Exit mobile version