Site icon Design House İstanbul

Sanat Terapisi Hakkında Her Şey!

Sanat Terapisi Hakkında Her Şey!

Sanat Terapisi Hakkında Her Şey!

Sanat terapisi nedir?

Sanat terapisi, insanların sanatsal olarak kendilerini ifade etmelerine ve sanat yolu ile psikolojik ve duygusal alt tonları incelemelerine yardımcı olmak için çizim, resim, kolaj,  renklendirme ya da heykel gibi yaratıcı tekniklerin kullanımını içerir.  Güvenilir bir sanat terapistinin rehberliği ile müşteriler genellikle bu sanat formlarında bulunan sözel olmayan mesajları, sembolleri ve metaforları “çözebilir”, bu da daha derin sorunları çözmek için devam edebilmeleri yolunda duygularını ve davranışlarını daha iyi anlamalarına vesile olur.

Hangi koşullarda sanat terapisine başvurulabilir?

Sanat terapisi çocukların, ergenlerin ve yetişkinlerin duygularını keşfetmelerine, öz saygılarını geliştirmelerine, bağımlılıkları yönetmelerine, stresi azaltmalarına, anksiyete ve depresyon belirtilerini geliştirmelerine ve fiziksel bir hastalık ya da engellilikle baş etmelerine yardımcı olur. Sanat terapistleri bireyler, çiftler veya gruplar ile beraber çalışabilir. Hastaneler, sağlık merkezleri, ıslah kurumları, yaşlı bakım evleri ve diğer toplum örgütleri gibi çeşitli oluşumlarda çalışabilir. Sanat terapisinin başarılı olması için hiçbir sanatsal yetenek gerekli değildir, çünkü terapötik süreç işin sanatsal değeriyle değil, açığa çıkan yaratıcı seçimlerle müşterinin iç hayatı arasında bir ilişki bulmaktır. 

 Ortaya çıkan sanatsal çalışma anıları yeniden uyandırmak, bilinçdışı zihnin mesajlarını ve inançlarını ortaya çıkarabilecek hikayeleri anlatmak için bir sıçrama tahtası olarak kullanılabilir.

Sanat terapisinden ne bekleyebiliriz?

Her türlü terapide olduğu gibi, ilk seanslarda genellikle terapiste neden danıştığınız, ne beklediğiniz ve terapistin yaklaşımıyla ilgili konuşmalarla geçecektir.  Birlikte, bir çeşit sanat eserinin ortaya çıkmasını içeren bir tedavi planı oluşturacaksınız. Siz bir şeyler üretmeye ve yaratmaya başladıktan sonra, terapist, zaman zaman, çalışmanız sırasında, müdahalede bulunmadan veya yargıda bulunmadan işleminizi gözlemleyebilir.  Bir sanat eserini bitirdiğinizde, ya da bazen de hala üzerinde çalışıyorken, terapist, sanatsal süreç hakkında ne düşündüğünüzü, sanatınızı yaratmanın kolay ya da zor yönlerini ve düşüncelerinizi soracaktır. Ya da ortaya bir şeyler çıkarırken siz bazı hatıralarınızı paylaşabilirsiniz.  Genel olarak, terapist herhangi bir gözlem yapmadan önce deneyiminizi ve hislerinizi soracaktır. 

Bir sanat terapistinde nelere dikkat edebilirsiniz?

Bir sanat terapisti, Yüksek Öğretim Akreditasyon Konseyi  tarafından akredite edilmiş bir eğitim kurumundan psikoterapi ya da görsel sanatlar entegreli bir programdan en az bir yüksek lisans derecesine sahip olmalıdır. Bir terapistin adından sonra ATR harflerinin gelmesi  Sanat Terapisi Kimlik Bilgilerine (ATCB) kayıtlı olduğu anlamına gelir. ATR-BC geliyor ise terapistin adından sonra, terapistin sadece ATCB’ye kayıtlı olduğu anlamına gelmez ayrıca ATCB tarafından onaylanmış bir sınavı geçtiği anlamına da gelir.

References.

http://www.arttherapyblog.com/what-is-art-therapy/#.XA_pdNszbIU

https://www.verywellmind.com/what-is-art-therapy-2795755

 

Exit mobile version