Site icon Design House İstanbul

Sanat Portfolyo İçin 10 Altın Kural

Portfolyo

portfolyo

Dünyaca ünlü sanat merkezlerinde bulunan Güzel Sanatlar Fakültelerinden birinde okuma şansı elde etmek şüphesiz sanata ilgi duyan her öğrenci için oldukça heyecan verici bir olaydır. Zorlu eleme prosedürlerinin uygulandığı yurtdışındaki bu okullara hangi alana ilgisinin olduğunu keşfetmiş ve kendi gelişim seviyesinin farkında olan öğrenciler seçilmektedir. 

Portfolyo adı verilen ve eğitiminiz sonunda alanınızda yaptığınız çalışmalarınızı sergileyip ilgi ve becerilerinizi gösterebildiğiniz dosyalar kabul aşamasında kişisel gelişim ve yeteneklerinizi göstermenizi sağlayan güçlü bir referansınız olacaktır. Tüm başvuranlar arasında bir adım öne çıkmanızda etkili olacak doğru bir portfolyo dosyası hazırlama aşamalarının neler olduğunu aşağıda inceleyebiliriz. 

  1. Çalışmalarınız Arasından En iyi Olanları Seçmelisiniz

Portfolyo dosyası nasıl hazırlanır sorusunda ilk yapılacak olan çalışmalarınızı bir elemeden geçirip en iyi 10-15 adet çalışmanızı dosyanıza koymanızdır. Az sayıdaki çalışmalar deneyimsiz olarak algılanmanıza, çok sayıdaki çalışmalar ise inceleyen heyetin sıkılmasına neden olabilir. 

  1. Bildiğiniz Tüm Tekniklerden Örnekler Bulundurmalısınız

Çalışmalarınızda tek düze teknikler yerine farklı uygulamalardan örnekler sunmak bilgi birikiminizin genişliğini göstermeniz açısından oldukça yararlı olacaktır. Örneğin; cam, metal veya karışık tüm malzemeleri bir arada kullanmak, yağlı boya yanında karakalem çalışmalarına da yer vermek gibi farklı desenlerin bir arada bulunması faydalıdır.

  1. Farklı Yetenekleriniz Sizin Farklı Yönlerinizi Temsil Edecektir

Portfolyo hazırlamak konusunda sadece alanınıza ait çalışmalar yerine yeteneklerinizin olduğu diğer alanlardan da çalışmalar eklemeniz çok yönlü ve farklılıklara açık bir sanat anlayışına sahip olduğunuzu göstermenizi sağlayacaktır. 

  1. Yalnızca Kendi Çalışmalarınıza Yer Vermelisiniz

Portfolyo hazırlama teknikleri ile ilgili bir diğer ayrıntı çalışmaların orijinal olmasıdır.  Başkalarına ait çalışmaları göstermek etik açıdan doğru olmadığı için size karşı olumsuz bir tavır alınmasına neden olur. Bu nedenle kişisel portfolyo hazırlama son derece önemlidir.

  1. Kendi Gelişim Sürecinizden Mutlaka Bahsetmelisiniz

Şu ana kadar hangi eğitimleri aldığınızı ve geçirdiğiniz çalışma sürecinizi ve hatta başarısızlıklarınızı göstermeniz kendinizi ne kadar geliştirdiğinizi ifade etmenizi sağlayacaktır. Bu durum ayrıca sizin azimli ve disiplinli bir öğrenci olduğunuz izlenimini de verecektir. 

  1. Portfolyo Dosyanızın Teması ve Tekniğini Belirlemelisiniz

Başvurduğunuz okulun kriterlerine göre dosyanızın temasını, çalışmalarınızın boyutlarını ve adetlerini istenilen şekilde hazırlamalısınız. Tema ve çalışma tekniğinizin uygunluğu görsel açıdan bütünlük sağlayıp dosyanızın dikkat çekici olmasını sağlayacaktır. 

  1. Başarılarınızı Dosyanıza Eklemelisiniz

Tasarımlarınız, çizimleriniz veya diğer çalışmalarınız ile aldığınız derece ve ödülleriniz varsa bunları dosyanıza eklemenizde fayda vardır. Ayrıca çalışmalarınızın sizin için ne ifade ettiğini göstermek adına kısa açıklamalar da ekleyebilirsiniz. 

  1. Kendinizi Tanıtmalı ve Amacınızı Belirtmelisiniz

Portfolyonun başında hangi eğitimleri aldığınız ve hangi alana ilginizin olduğu gibi kendinizi tanıtan bir yazı yazmalı ve fotoğrafınızı eklemelisiniz. Bir de başvurduğunuz okulu neden seçtiğiniz ve hedeflerinizi belirten bir niyet mektubu da eklemeniz yararlı olacaktır. 

  1. Çalışmalarınızın Baskısı Temiz Olmalıdır

Portfolya hazırlanması sürecinde tüm ayrıntıları görünecek şekilde temiz bir baskısı olmalıdır. Ayrıca dosyanızda yalnızca bilgisayar çıktıları değil kendi çizimleriniz de bulunmalıdır. 

  1. Dosyanızı Ciltli Halde Sunmalısınız

Dosyanızın dağılmaması için ciltlemeli ve ayrıca bir başvurusu gönderecekseniz ikisinin de görsel açıdan uyumlu olmasına dikkat etmelisiniz.

Exit mobile version