Site icon Design House İstanbul

Pedagojik Gelişimi Destekleyen En Eğlenceli Eğitim: Sanat Eğitimi!

Pedagojik Gelişim

Pedagojik Gelişimi Destekleyen En Eğlenceli Eğitim: Sanat Eğitimi!

Okul öncesi eğitimi çocukların yaşamlarında önemli bir rol oynuyor. Çocukların okul öncesi dönemde kazandıkları davranışlar, ergenlik ve yetişkinlik dönemlerinde hayata bakış açılarına ve yaşayışlarına ortam hazırlıyor. Bu sebeple bu dönemde alacakları her eğitim karakteristik önem taşır. Sanat eğitimi de bu noktada çocuklara verilmesi gereken eğitimlerin başında gelir. Peki neden?

Sanat Eğitimi Nedir?

Bireylerin iç dünyalarını yaratıcılıkları doğrultusunda estetik bir seviyede dışa vurmalarını sağlamak amacıyla yapılan faaliyetlerin bütününe sanat eğitimi denir. Genel olarak 3 aşamadan oluşan sanat eğitiminin aşamaları şunlardır: bilgilenme, yaratıcı düşünme ve sanatsal anlatım. Özellikle okul öncesi dönemdeki çocuklarda bu eğitim, yaratıcılığın ön planda tutulduğu, kişisel eğilim ve gelişimlere paralel olarak çocuğun yönlendirildiği bir eğitim olarak uygulanır. Sanat eğitimi sanatçı yetiştirmek amacında olmaktan çok çocukların duyusal ve duygusal eğitim ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik çalışmaları kapsayan bir süreçtir.

Sanat Eğitimi Çocuklara Ne Kazandırır?

Sanat çocukların yaratıcılıklarını geliştirir, olaylara farklı açılardan bakmalarını ve yeni biçimler hissetmelerini sağlar. Sanat eğitimi sayesinde çocuklar gözlem yapmayı, kişisel yaklaşımlarda bulunmayı ve kendilerini özgün bir biçimde ifade etmeyi öğrenirler. Sanat eğitimleri çocukların aynı şeyleri yineleyen bireyler olarak değil, yeni ve özgün şeyler üretmeye meyilli bireyler olarak yetişmesini amaçlar.

Bunların yanı sıra, çocuklar sanatla kendilerini ifade edebilecekleri için erken dönemde çocukları anlamak için sanat efektif bir yöntemdir. İçine kapanık bir çocuğun iç dünyasını ya da fazla enerjik bir çocuğun beklentilerini anlayabilmek için drama ve resim gibi sanat dalları onlara bu düşünceleri yansıtma imkânı verir. Sanat eğitimleri çocukların karakter çözümlemelerine olanak sağlayarak bu doğrultuda yönlendirilmelerini mümkün kılar.

Pedagojik Gelişim Sürecinde Sanatın Rolü Nedir?

Çocukluk döneminde bireylerin edinmiş oldukları sanatsal deneyimler onların duygusal ve sosyal gelişimlerinin önemli bir unsuru olarak karakterlerine yansıyor. Bebeklik ve okul öncesi dönemde özgüven ve temel güven sorunları çocukların ileriki zamanlarda daha büyük sıkıntılar yaşamasına sebep olabiliyor. Bu gibi problemleri çözmek ve çocukların sosyal ve duygusal açıdan doğru bir şekilde büyümesini sağlamak için gerekli sanatsal ortamın çocuklara kazandırılması gerekmektedir. Sanat eğitimleri çocukların imge yetisini, mekân kavramını ve algı yeteneklerini güçlendirir. Sosyal anlamda ise, çocuklar özellikle grup odaklı sanat eğitimleri sırasında beklemeyi, konuşmayı, paylaşmayı, takdir etmeyi ve yardımlaşmayı öğrenirler. Çocuk kendisini tanıtma imkânı bularak öz saygısını pekiştirirken aynı zamanda diğer çocukların benliklerini de kabul ederek sosyalleşir. Böylece çocuk hem kendi duygularını hem de sosyal becerilerini geliştirmiş olur.

Exit mobile version