Site icon Design House İstanbul

IB Visual Art Programı Hakkında Bilinmesi Gereken 10 Madde

IB Visual Art Programı

IB Visual Art Programı Hakkında Bilinmesi Gereken 10 Madde

 

Üniversite eğitimi bireylerin hayatında yönlendirici bir yere sahip. Üniversiteye giden yol ise iyi bir lise eğitiminden geçiyor. IB Visual Art Programı bu iki seviye arasında bir köprü görevi görüyor.  IB, 16-19 yaşları arasındaki öğrencilerin 2 yıl boyunca seçtikleri alanla ilgili ders aldıkları ve sürenin sonunda belli bir puan ile diploma sahibi oldukları uluslararası bir program. Katılımcılarına uluslararası bir bakış açısı, yaşam için eğitim motivasyonu gibi kazanımlar sağlayan IB programı katılımcılarına bunların dışında katkılar da sunuyor. Yurt dışında pek çok üniversiteye yerleşme hakkı bu katkıların en başında yer alır. Kapsamlı programı ve gelecek vaat eden yapısıyla IB Visual Art Programı hakkında mutlaka bilinmesi gerekenler ise şöyle:

  1. IB Visual Art Programının kökeni 1968 yılında 12 farklı ülkede 12 pilot okul kurulmasına dayanıyor. Program, şu anda dünya çapında 3000’ün üzerinde seçkin okulda yürütülüyor.
  1. IB Visual Art IB programının sanat eğitimi odaklı bir versiyonu. Bu versiyon bazı eğitim kurumlarında müzik, tiyatro ve film dallarına da ayrılıyor. Teorik ve uygulamanın birlikte yürütüldüğü program evrensel sanat değerlerini kavrayan, yaratıcı ve estetik bakış açısına sahip bireyler yetiştirmeyi amaçlar.
  1. 2 yıl süren programda toplam 6 ders bulunur ve her biri 7 üzerinden değerlendirilir. IB Visual Art Programına kayıtlı öğrenciler bitirme tezleri için +3 puan bonus alabilirler. Tüm derslerinden 7 alan bir öğrenci bonus ile toplam 45 puan alabilir.
  1. Yurt dışında IB diploması kabul eden yabancı üniversiteler mevcut. Diploma için minimum puan 24, yurt dışındaki üniversitelere 1. Sınıftan katılım için gerekli puan ise 32’dir. Yurt dışındaki üniversiteler not ortalaması dışında başka kriterler de belirleyebilir.
  1. Türkiye’de Ib programı uygulayan liseler ülkemizdeki öğrenciler için de yurt dışında bir üniversitede eğitim alma olanağı sağlar. Ancak yurt dışı üniversiteleri adaylar için not ortalaması dışında kriterler de koyabilir. İyi bir not ortalamasının yanı sıra başvurulan bölüme göre öğrencinin bazı derslerde yüksek performans göstermiş olması kriteri de oldukça yaygındır.
  1. Yurt içi üniversiteleri ise Uluslararası Bakalorya Sistemi olarak da adını duyuran IB Programının diplomasını üniversiteye giriş kriteri olarak kabul etmez. Üniversiteye kaydolmak ancak YÖK’ün belirlediği sınava girişle mümkündür. Ancak özel üniversiteler IB diplomasına sahip öğrencilere burs vermektedirler.
  1. IB Visual Art Programında öğrenciler 3 adet standart, 3 adet de ileri seviye dersi almalıdır. Standart seviye dersleri 240 saat, ileri seviye dersleri ise 150 saat takip etmelidirler. Standart gruptaki dersler üniversite birinci sınıfta okutulacaklara yönelik temel bilgileri verir. İleri seviye derslerin bir bölümü ise üniversite birinci sınıfta okutulabilir.
  1. Program 11. Ve 12. Sınıflarda uygulanır ancak bazı okullar 9 ve 10. sınıflar için de IB Diploma Programına hazırlık sınıfları oluşturmaktadır. Bu programı başarıyla bitiren öğrenciler IB diploması kabul eden üniversiteler için başvuruda bulunabilirler.
  1. Program İngilizce, Fransızca ve İspanyolca olmak üzere 3 dilde uygulanabilir. Anadil ile ilgili olmayan dersler seçili dilde işlenir.
  1. UBDP lise diploması ile yurt dışında üniversite kazanan ve öğrenci lisedeki öğrenme hayatı süresince yüksek öğretimde gerekli olan üst seviyede ders çalışma becerisini kazanmış olur, hatta öğrenci, UBDP içinde başarılı olduğu derslerden üniversitede muaf tutulabilir
Exit mobile version