Site icon Design House İstanbul

Çağdaş Sanatın Altın Madeni : Cam

Çağdaş Sanatın Altın Madeni : Cam

Çağdaş Sanatın Altın Madeni : Cam

Son yıllarda çağdaş sanat anlayışı değişip, dönüşmekte. Bu değişim ve dönüşümler, düşünce ve anlatımların ifade biçimlerinde kendini farklı malzeme arayışları ile ortaya koymaktadır. Bu malzemelere beton, plastik ve özellikle son 15 yıldır gözle görülür bir biçimde cam örnek verilebilir. 

     Bir cam sanatçısı olarak, son yıllarda camın hem fiziki hem kimyasal özellikleri ile her alanda sanatçının merceği altına girdiğini ve eserlerin vazgeçilmez bir parçası haline geldiğini söylememek elde değil. Sıcak cam fırınlarında ergitilen cam, sıvı halden katı hale geçerken öyle bir hal alır ki, ona karşı koymak sanatçı için imkansız olur. Plaka camlar ise ışığı başka bir boyuta taşır ve yansıtır.

     Amerikalı sanatçı Dustin Yellin “cam sandviçleri” olarak nitelendirdiği çalışmalarında, alışılagelmiş bir teknik olan kolajı cam katmanları arasında kullanarak devasa cam heykeller biçimlendirmektedir. 

“4 Parçada Göç”, Dustin Yellin

 

Yellin “4 Parçada Göç” adlı çalışmasında yüzyıllardır insanlığı ilgilendiren ve daha önce de birçok sanatçı tarafından çalışılmış bir konu olan göçü, kendi yorumuyla izleyiciye aktarmıştır. Cam katmanları arasında çeşitli dergi ve yayınlardan kestiği figürleri, belirlediği düzene göre yerleştiren sanatçı, ortaya net, derin ve anlamlı bir tablo çıkartmıştır.

 

“4 Parçada Göç”, Detay Dustin Yellin

 

Camın transparanlığını, en etkili biçimde kullanan bir diğer çağdaş sanatçı Ben Young, eserleri ile ilgili camın kavramsal fikirlerini yansıtan en uygun araç olduğunu düşünmektedir. Işık eserlerinde çok büyük bir rol oynamaktadır. Zeminde kullandığı betonun ışığı camdan gerçek bir su etkisinde yansıtması “kırılgan sıvı” serisinin çıkmasında etkili olmuştur.

“Yansıma”, Ben Young

 

   Çağdaş sanat ve camın geçtiği aynı cümlede Kohei Nawa’dan bahsetmeden geçmek olmaz. Nawa’nın eserlerini canlı canlı izleyebilme şansı bulmuş biri olarak ona hayran olmamak elde değil.

Kohei Nawa, Pixcell – Geyik

 Nawa “PixCell” serisindeki eserleri oluştururken, bir nesnenin yüzeyini saydam, cam kürelerle kaplayarak, her birini bir “ışık kabuğuna” dönüştürmüştür. Nesnelerle bilgisayar ekranındaki pikseller arasında bir bağlantı kurmuştur. Nesnenin yüzeyi, tüm hücrelerde meydana gelen bir büyüteç ve deforme edici mercek efekti üreten sayısız hücrelerle (PixCell *) parçalanır. Sonuç, aynı anda çeşitli ayrıntılara tekrarlayan bakışların görsel bir deneyimdir.

Kohei Nawa, Pixcell – Detay

   Çağdaş sanatta tercih edilebilirliğini anlamak için dahi olmaya gerek yok. Camın saydamlığı, kırılganlığı, ısıyla dansı, anı boyutlandırması ve yansıtması, ışıkla bütünleşmesi onu eşsiz kılan özelliklerinden sadece birkaçı… 

     Eğer bu eşsiz malzeme ile tanışmak isterseniz, Design House İstanbul’da ki atölyemde farklı çalışmalarla camı deniyimleyebilirsiniz. 

 

Kullanılan Web Kaynakları

 

Design House İstanbul

Kurucu Ortak / Cam Sanatçısı

Birnur Derya Geylani

Exit mobile version