İleri düzeyde yerleştirme veya ön üniversite programı olarak adlandırılan Advanced Placement (AP), öğrencilerin yurtdışındaki üniversitelere kabul almak için yeterli derecede akademik bilgi düzeyine sahip olduklarını göstermelerini sağlayan bir programdır. Öğrenciler bu program kapsamında lisede alıp başarılı şekilde tamamladıkları derslerden üniversitede muaf tutulmaktadır. AP programı içerisinde yeterliliğin ölçüldüğü alanlardan bir tanesi de görsel sanatlardır.
AP Arts Studio sanat değerlendirmesi klasik yazılı sınav formatında olmayıp öğrencilerin sundukları portfolyolara göre yapılmaktadır. Sanat portfolyosu kısaca eğitiminiz sonunda yaptığınız çalışma ve bilgilerinizi sergilediğiniz kişisel gelişim dosyanızdır. AP Arts Studio değerlendirmesinde 2D ve 3D Design (Tasarım) ile Drawing (Çizim) olmak üzere AP portfolyoları istenmektedir. Başarılı bir sunum için portfolyo dosyası nasıl hazırlanır yazımızı inceleyebiliriz.
1. Sanat Becerilerinizi Portfolyolarınızı 3 Kategoriye Ayırarak Vurgulayın
Porfolyonuzu sanat gelişiminizi ve yeteneklerinizi gösteren dengeli bir tablo gibi düşünmeli ve kendi içinde üç gruba ayırmalısınız. Dosyanızın birinci bölümü şimdiye kadar yaptığınız çalışmalar içerisinden en iyilerinin olduğu kısım olmalıdır. Bu bölüme koyacağız çalışmalarınız konsept, kompozisyon ve pratikteki becerilerinizi göstermeniz açısından son derece önemlidir.
Dosyanızın ikinci kısmında yaptığınız çalışmanın teknik ve tasarım süreci ile bunun zamanla gelişimini gösteren örneklerini koymalısınız. Bu kısım sizin zaman içerisinde ne derece gelişim gösterdiğinizi ifade etmenizi sağlayacak bir gelişim göstergeniz olacaktır. Dosyanızın son bölümüne ise sanat fikriniz ve yaklaşımlarınızın olduğu bölümü eklemeniz bilgi birikiminizi ifade etmeniz için oldukça önemlidir.
2. Çalışmalarınız Sizi Yansıtmalı, Standartlara Uymalı ve Özgün Olmalıdır
Eğer dosyanıza bir önceki eğitim yılında yaptığınız çalışmanızı eklemek istiyorsanız mutlaka bu çalışmanın güncel standartlara uygunluğunu kontrol etmelisiniz. Dosyanızdaki çalışmalarınızın tümü sizi yansıtan ve mutlaka sizin tarafından yapılmış çalışmalardan oluşmalıdır. Ayrıca dosyanızdaki çalışmalar görülebilir, temiz ve düzenli olmalıdır. Renkleri ve teknikleri kullanma beceriniz ile yorumlamalarınız diğer adaylar arasında öne çıkmanızda oldukça etkili olacaktır.
3. 2D Design, 3D Design ve Çizim (Drawing) İçeriklerinde Hangi Çalışmalar Bulunmalıdır?
Kişisel yeteneklerinizi aktardığınız sanat portfolyo dosyanıza 2D Design ile grafik tasarımları, dijital düşünme ve uygulama, kolaj, fotoğraf, baskı ve yağlı boya teknikleri ile yapılmış 2 boyutlu çalışmalarınızı ekleyebilirsiniz. 3D design ile heykel, mimari model, cam, enstalasyon, seramik, metal, kumaş ve asamblaj ile yaptığınız çalışmalara yer verebilirsiniz. Drawing ise teknik ve teorik bilgilerinizi fikirlerinizle harmanlayıp portfolyonuza ekleyebileceğiniz bir bölümdür.
Kaynaklar