Site icon Design House İstanbul

AP Arts Studio Portfolio Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

AP Arts Studio Portfolio Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

AP Arts Studio Portfolio Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

AP Studio Arts, sanat alanıyla ciddi şekilde ilgilenen öğrencilerin sağlıklı bir şekilde pratik yaparak tecrübe kazanması için yaratıldı. En temel şekilde AP Studio Arts, öğrencilere yenilikçi sanat süreç ve ürünleri ile birlikte eleştirel analizde deneyim sağlar. Derslerde elde ettiğiniz tecrübe sayesinde görsel öğelerin işlevlerine aşina olmayı, sanatsal çalışmalarınızı şekillendirmek için bağımsız düşünme becerilerinizi geliştirmeyi ve kültürünüze sanat yoluyla özgün ve eleştirel olarak katkıda bulunabilirsiniz. 

AP Studio Arts’in detaylarına girmeden önce tarihsel gelişiminden kısaca söz edebiliriz. İkinci Dünya Savaşı sonrası Amerika ve SSCB arasındaki soğuk savaş başlarken, bu savaşın en fazla hissedildiği alanların arasında uzay yarışları yer alıyordu. Dönemin ABD Hükümeti, Amerikan liselerinin küresel bir dünyada rekabet edebilecek donanıma sahip olmadığından endişeleniyorlardı ve en önemlisi Sovyetler Birliği ile rekabet edemeyeceklerini düşünüyorlardı. 

Bu sebeple oluşturulan Ford Vakfı Eğitim Geliştirme Fonu, 1952 yılında orta ve yüksek eğitim arasındaki farkın açılmasını önlemek adına, lise öğrencilerine ve daha önce mezun olan öğrencilere yönelik “Advanced Placement” (Gelişmiş Yerleştirme) kurslarında eğitim vermek için bir pilot program başlattı. Üniversite Kurulu tarafından yönetilen bu Gelişmiş Yerleştirme (AP) programı, eğitime başladığı günden bu yana öğrenciler için büyük bir motivasyon kaynağı olmayı sürdürüyor. 

Advanced Placement&Başvuru Süreci

Advanced Placement’ın bu gününe gelecek olursak, hali hazırda üç tane AP Studio Arts kursu görüyoruz: Studio Art Drawing, Studio Art 2D Tasarım ve Studio Art 3D Tasarım. Bu derslerin her birinde, sanat eser ve ürünleri farklılık gösterse de sanat yaratma teorisi ve çalışması aynı kalıyor. AP Studio Art 2D Design ve AP Studio Art Drawing arasındaki fark belirsiz görünse de her biri sırasında ortaya çıkan sanatsal becerilere ve bu becerilerin değerlendirilme biçimlerine dayanıyor.

AP Studio Arts başvuru süreçlerinin ise hazırlayacağınız portföyler üzerinden ilerlediğini söyleyebiliriz. Kavramsal, eleştirel ve teknik düşünme becerilerinizi ortaya koyan geçmiş sanatsal çalışmalarınızı dikkat alacak olan AP komiteleri, deneyimlere büyük önem veriyor. Pek çok öğrenci portföyünü tek bir okul yılı boyunca oluştursa da azımsanamayacak bir kesim portföyünü birkaç yıl içinde oluşturur. Eğer portföyünüzü zamana yaymak istiyorsanız, başvuru yapacağınız kurumun gereksinimlerini düzenli olarak kontrol etmenizde fayda var.

AP Studio Art kursları için yapılan değerlendirmeler, resmi bir sınav kavramı bulunmadığından tamamen öğrenci tarafından seçilen bir çalışma portföyüne dayanıyor. AP Studio Arts derslerinde öğrenciler becerilerini ortaya koyan çalışmalarını üç kategoride sunarlar: “Çalışma Kalitesi”, “Süreklilik” ve “Kapsam Genişliği”.

Hazırladığınız portföyün “Çalışma Kalitesi” bölümünde yer alan çalışmalar tasarım, konsept ve uygulama bakımından ustalığınızı kanıtlamalıdır. Portföyünüzün farklı alanlarda yer alan en iyi çalışmalarınızın da yer alabileceği bu alanda, başvuru yapacağınız kurumun gereksinimlerini de göz ardı etmemelisiniz. 

“Süreklilik” bölümünde hazırlayacağınız çalışmalar ise zamanla olan ilişkinizi gösteren, belirli bir tasarım sorunuyla mücadele etmenin derinlemesine sürecini irdelemelidir. Portföyünüzün “Kapsam Genişliği” bölümünde sunulan çalışmalar ise sanat yapma konusundaki fikir ve yaklaşımlarınızı göstermelidir.

Kaynak

Exit mobile version